För att kunna använda kiselgur på bästa sätt är det viktigt att veta vad kiselgur är samt hur och till vad pulvret används. Av den anledningen har vi satt ihop en guide som besvarar dessa frågor och som ger dig tips om vilka skadeinsekter som kan fångas med kiselgur.
Vi rekommenderar
Vad är kiselgur?
Kiselgur är en naturligt uttorkande mineral vars pulver absorberar vatten. Eftersom pulvret mättas av vatten tappar det i effekt på exempelvis skadedjur, då det helt mister sin förmåga att fastna på insekterna. Av den anledningen fungerar kiselpulvret sämre i fuktiga miljöer, medan regn riskerar att spola bort pulvret helt och hållet.
För mer detaljer, läs om kiselgur på skadedjursbutiken.se
Den typen av kiselgur som används för att behandla skadedjur är en så kallat okalcinerad, eller icke bränd, sort. Något som kännetecknar den här sortens kiselgur är låg genomsnittlig partikelstorlek och hög renhet, vilket är viktiga egenskaper för kiselgur som ska nyttjas specifikt mot skadedjur.
När du ska använda kiselgur mot skadedjur gäller det att insekterna kommer i direkt kontakt med kiselpulvret för att det ska vara verksamt.
Så används kiselgur
Det finns en rad områden inom vilka man använder sig av kiselgur. Tre vanliga användningsområden där kiselgur spelar en viktig roll är vattenrening (kiselgur tjänar som filter), konservering av mat (kiselgur tjänar som tillsats) samt behandling av skadeinsekter (kiselgur tjänar som barriär).
Det som skiljer olika typer av kiselgur åt är främst renhet och partikelstorlek. Dessa skillnader gör att ämnets egenskaper ändras, vilket i sin tur gör pulvret anpassningsbart beroende på situation. Vanligast är dock att kiselgur används bostäder och då som medel mot skadedjur såsom myror, pälsängrar, mjölbaggar och vägglöss.
Exempel på användningsområden:
-
– Som barriär i ett myrstråk
-
– Längs lister och golv
-
– I lådor och garderober
-
– Under och runt sängen
-
– Runt hundens sovplats
Insekter som kan fångas med kiselgur
Kiselgur har stor påverkan på mindre insekter, som leddjur och krypande insekter som enkelt kommer i kontakt med kiselgur som oftast appliceras på deras nivå. Det finns en mängd insekter som kan fångas med kiselgur, såväl inomhus som utomhus. Nedan följer en lista i bokstavsordning med början inomhus.
Behandling inomhus:
-
– Kvalster
-
– Loppor
-
– Mjölbaggar
-
– Myror
-
– Pälsängrar
-
– Silverfiskar
-
– Spindlar
-
– Tvestjärtar
- – Vägglöss
Behandling utomhus:
-
– Bin
-
– Höns
-
– Mördarsniglar
Att tänka på vid applicering utomhus
Kiselgur kan användas i trädgården för att motverka angrepp på växter och odlingar samt för att motverka mördarsniglar. Det kan dock vara problematiskt att använda kiselgur utomhus, inte minst under hösten, eftersom pulvret absorberar vatten. Det är just denna egenskap som har negativ effekt på många skadedjur då pulvret helt enkelt inte fastnar. Å andra sidan hjälper det till att torka ut mördarsniglar inifrån och ut.
Tips! Fuktiga miljöer har negativ inverkan på kiselpulvret, medan regn riskerar att spola bort det helt.
Så använder du kiselgur på bästa sätt
Applicering
Det är viktigt att appliceringen blir rätt då målet är att öka chanserna att få så många skadeinsekter som möjligt att passera genom pulvret. Av den anledningen gör du bäst i att skapa millimetertjocka strängar av kiselgur (omkring 15 g/m2) som fördelas så jämt som möjligt på och runt ytan som ska skyddas.
I händelse att ytan behöver behandlas under en längre tid bör den använda produkten avlägsnas varje vecka, samtidigt som nytt pulver appliceras på samma noggranna sätt som tidigare.
Tips! Applicera pulvret på undanskymda ställen för att undvika ofrivillig spridning och/eller kontakt med människor och husdjur.
Verkningstid
Generellt sett blir effekten av kiselgur märkbar inom 1-4 dagar från applicering. Detta kan dock variera beroende på typen av skadedjur, vilket även omfattar appliceringsförfarandet. Själva verkningstiden är minst en vecka (7 dagar), men för att vara helt säker gör du bäst i att vänta i upp till tre veckor (20 dagar).
Under verkningstiden kan du lugnt vistas i bostaden, vilket även inkluderar eventuella husdjur. Skulle du eller ditt husdjur komma i direktkontakt med kiselgur är det viktigt att skölja/tvätta bort pulvret som kan orsaka sveda och torrhet.
Efterarbete
När det är dags att avlägsna pulvret är det viktigt att använda en väl fuktad golvmopp eller trasa. Ska du använda dammsugaren bör du se till att rummet är skyddat mot drag då kiselgur gärna dammar.
Betyg på guiden: