Mullvadsskrämmor

Med en mullvadsskrämma skapas vibrationer i marken som, tillsammans med ultraljud, får sork och mullvad att lämna trädgården. De starkare modellerna skapar även ett skydd mot orm. Välj mellan batteridrift och solcellsdrift samt hur stort område som skrämman ska hålla borta mullvaden från. Följ även våra råd (se text längre ned) för att uppnå bäst effekt.


Så fungerar en mullvadsskrämma

En mullvadsskrämma (även kallad för gnagarskrämma) ser ut som en kort stav och sätts ner i marken där sorkar och mullvadar har iakttagits. Med en motor skapas pulserande vibrationer och högfrekvent ljud. Eftersom djuren har mycket skarpa sinnen (både ljud, lukt och känsel) kommer de att skrämmas bort av de vibrationer som skapas i marken. Grundfunktionen är alltså densamma oavsett vilken skrämma som används – att med vibrationer och/eller ljud skrämma bort djuren. Om inte problemet minskar kan skrämman kompletteras med fällor och mullvadsmedel, se rubriken ”Kompletterande produkter”.

Välja rätt modell

Det som skiljer mullvadsskrämmor åt är främst: Område som skyddas I produktinformationen anges hur många kvadratmeter som skrämman skyddar. Detta sker i en cirkel från den punkt där skrämman sätts i marken. Är det 1500 kvadratmeter som skyddas innebär det att en skrämma behöver ställas ungefär 20 meter från föregående skrämma. Är det 500 kvadratmeter som skyddas behöver en skrämma stå var 12:e meter. Så tätt behöver de stå = Kvadratrot av (Skydd/3,14) Solcell eller batteri? En solcellsdriven mullvadsskrämma passar utmärkt i ett soligt läge. Kommer den däremot främst stå i skuggigt läge är batteridriven skrämma bättre. De starkare modellerna är generellt även batteridrivna. Ljud, vibrationer – eller bägge? Det finns mullvadsskrämmor som enbart avger högfrekvent ljud eller vibration – samt de som har bägge dessa funktioner. Vilka djur skräms? Det svagare mullvadsskrämmorna skrämmer bort mullvad och sork. Väljs starkare modeller kan även orm motverkas. Vilka djur som skrämman skyddar mot presenteras i produktbeskrivningarna.

Så nås bäst resultat

  1. Gräv hål och sätt ner skrämmanSlå aldrig ner skrämman i marken eftersom dess mekaniska delar då kan gå sönder. Gräv ner den och packa jorden hårt kring staven. Därmed skapas stabilitet samtidigt som vibrationerna lättare sprids.”Om effekten uteblir kan det vara idé att flytta staven några meter, eftersom olikheter i markstrukturen kan hindra vibrationerna från att fortplanta sig effektivt över en större yta” / Björn Lindberg, Silverline
  2. Bäst i hård markVibrationerna som skrämman skapar sprids bättre i hård mark än i mjuk mark. Är det mjukt kan de behöva sättas tätare än rekommenderat. Detsamma gäller om större stenar eller annat stoppar vibrationerna att spridas.
  3. Kontrollera batterierHur länge batterierna räcker varierar mellan de olika skrämmorna. Det är vanligt att de håller i 3 – 4 månader.
  4. Sammankoppla vid större ytaÄr det en större yta som ska skyddas kan flera mullvadsskrämmor behöva ”seriekopplas”. Räkna ut hur tätt de behöver stå beroende på vilken yta de anges kunna skydda. Räkna även med ett ”överlapp”.

Kompletterande produkter

En eller flera mullvadsskrämmor räcker ofta för att få bort gnagarna från tomen. Om problemet kvarstår kan fångst kompletteras med följande produkter: Skottfälla / Tryckfälla: Så kallade skottfällor monteras under marken och laddas med krutpatroner. När sork eller mullvad kommer åt fällan avfyras den och skapar ett starkt lufttryck. Någon projektil kommer alltså inte skjutas ut även om den är laddas med krut. Den starka tryckvågen, i kombination av djurens smala gångar, gör att de avlider snabbt och effektivt. Slagfälla: Likt slagfällor kan användas för att fånga andra smågnagare finns även slagfällor för mullvad. En klofälla agnas med ett passande lockmedel och avlivar sedan mullvaden effektivt när den undersöker betet. I likhet med skottfälla och medel appliceras en slagfälla i början av gångarna där mullvadar har setts. Fällan behöver kontrolleras dagligen och vid problem med stor population bör fångsten kombineras med andra åtgärder. Medel: Mullvadsmedel skapar en så stark doft att djuren lämnar sina gångar och söker sig till andra platser. Medlet appliceras i mullvadshålen för att doften ska spridas i gångarna. Det är även möjligt att använda detta medel som proaktiv skyddande åtgärd. Detta för att minska risken att sork och mullvad ska komma i närheten av exempelvis altanen.

FAQ - Vanliga FrĂĄgor

Fungerar produkter mot mullvad även mot sorkar?

Ja, både vibrationsskrämmor, fällor och andra produkter för mullvad kommer även att motverka sorkar på exakt samma sätt. En del anges även vara effektiv mot ormar eftersom dessa djur även skräms av vibrationer i marken.

Kan mullvadsskrämma användas i väldigt stenig trädgård?

Ja, skrämman kan användas men effekten kommer bli begränsad till det område dit vibrationerna kan spridas i marken. För att bekämpa mullvad och sork över större delen av trädgården kan en kombination av skrämmor och fällor användas.

Kan de sitta kvar utomhus pĂĄ vintern?

Nej, de bör tas in över vintern för att skyddas mot tjälen.