Flugnät

Använd flugnät vid fönster och dörröppningar för att kunna vädra utan att flugor och andra insekter ska kunna ta sig in. Välj flugnät utifrån vilken funktion som önskas. Det finns exempelvis anpassade nät för fönster, dörrar, barnvagnar, tält och båtslucka.

Visar alla 6 resultat

-67%
Det ursprungliga priset var: 149 kr.Det nuvarande priset är: 49 kr.
Ny

Snabbguide: Funktion och fästanordning

Det som främst skiljer mellan olika flugnät för fönster och dörrar är fästanordningen. Kontrollera hur nätet är tänkt att fästas och att detta är möjligt vid gällande fönster/dörr.

  • Kardborre

Att fästa nätet med kardborre är både enkelt och billigt. En remsa med kardborreband fästes runt fönster- eller dörrkarmen samt på det tillskurna nätet. Därefter kan nätet monteras upp vid behov. 

  • Ram

Köp nät med tillhörande ram om varken lim, stift eller kardborreband önskas fästas på fönsterkarmen. Ramen anpassas utifrån fönstrets storlek och ställs i öppningen när fönstret öppnas. Samma funktion kan hittas vid dörröppningar vilket därmed skapar en slags innerdörr.

  • Stift

Ska nätet sitta uppe över hela sommaren kan det fästas med häftstift eller stiftpistol. Det är inte lätt att byta plats på nätet men en funktionell lösning över längre tid. 

Anpassat flugnät – eller anpassa själv?

Det finns ett flertal olika flugnät som är anpassade för ett specifikt ändamål och av dessa är framförallt flugnät för dörr eller fönster vanliga. Det är även möjligt att köpa nät på rulle och tillverka egen unik lösning.

  • Fönster

När flugnät ska sättas upp för ett fönster finns flera olika alternativ. En smidig lösning är när nätet sitter på en ram. Kontrollera alltid att den ram som köps kan anpassas till fönstrets mått och i så fall hur denna anpassning sker. Det kan exempelvis krävas metallsåg för att såga till rätt mått.

Ett billigare alternativ är nät till fönstret med kardborreband. Fäst kardorrebandet på karmen, samt på nätet, för att därmed enkelt sätta upp det när behov uppstår. Ännu ett alternativ är att montering sker med klisterremsa.

  • Dörr

Även här finns flera alternativ på flugnät. Det enklaste är ett flugnät till dörren med kardborreband som fästes i dörrkarmen. I och med att nätet är tudelat går det enkelt att gå ut/in samtidigt som nätet därefter snabbt går ihop för att hålla insekterna ute.

En del har vikter i nederkanten för nätet snabbt ska ”falla på plats”. Andra alternativ är magneter på mitten eller att flugnätet monteras på en ram som därmed blir en innerdörr.

  • Andra flugnät

Andra modeller är exempelvis de som spänns över barnvagnen, tältsängen eller däcksluckan på en båt. Om det finns anpassade nät rekommenderas de i första hand.

Med reflekterande ytskikt eller pollenstopp?

Utöver att stoppa flugor och andra insekter kan flugnätet har ytterligare funktioner. En del har exempelvis så tätt nät att inte pollen kommer in genom det. Ett annat alternativ är nät med reflekterande ytskikt på ena sidan. Det gör att solstrålarna reflekteras bort, i stor utsträckning, vilket därmed innebär att det inte blir lika varmt i rummet. 

Vanliga frågor om flugnät

Ska jag välja flugnät i polyester eller aluminium?

De flesta flugnät i idag tillverkade av polyester. Ett mjukt, följsamt och slitstarkt material. Förr var det vanligare med aluminium, vilket är ännu mer slitstarkt. Generellt rekommenderas polyesternäten.

Är det någon skillnad på flugnät, insektsnät och myggnät?

Nej, orden används för att uppnå samma mål – att hålla insekter ute. Mycket ofta nämns det även i produktbeskrivningarna att 'myggnätet skyddar även mot flugor och andra insekter' eller liknande.