Igelkott » Ultimata Guiden

Upload Image...

Igelkottar kan synas på grönområden och upplevs ofta som mysiga och lugna gäster, men deras existens är hotad. Djuret är välkommet i många trädgårdar då den äter av både insekter och sniglar.

Alla vill såklart inte ha igelkotten nära bostaden av olika anledningar. Här i denna guide går vi därför igenom vad du kan göra för att den ska hitta ett hem någon annanstans.

Snabbguide mot igelkott

  • Förebygg: Rensa och håll städat i trädgården på kvistar och löv. Klipp också buskar så att inte igelkottarna kan söka skydd och mat under hängande grenar.
  • Skydda: Ett staket eller stängsel skyddar tomten mot dessa inkräktare.

Vi rekommenderar

Bli av med igelkott

Igelkotten gör ingen skada, utan är snarare ett nyttodjur. Har man en liten tomt och vill ha sin trädgård i fred och nyttja den, kan det ibland vara en fördel att bli av med igelkottarna. Likaså om du har hund som inte kan låta bli dessa små djur. Sedan kan de också dra med sig både loppor och fästingar.

Samtidigt kan det vara en god idé att låta dem hitta bättre mat- och boställen och inte stressa upp djuren om det är mycket aktiviteter i trädgården.

Sätten att bli av med igelkottar är precis samma metoder för att förebygga dem som vi här strax ska gå igenom.

Förebyggande åtgärder mot igelkott

Att arbeta förebyggande mot igelkott handlar om att göra tomten mindre attraktiv med färre mat-, skydds- och boplatser.

Rensa i trädgården

Igelkottar gillar när det är lite stökigt i trädgården. Håll därför trädgården rensad genom att städa upp kvistar, löv och annat där djuret kan söka skydd. Forsla bort trädgårdsavfall eller lägg i en särskild soptunna.

Klipp buskar

Klipp också buskar så att grenar inte hänger ner mot marken. Grenarna bildar annars ett naturligt skydd samtidigt som utrymmet också blir en gynnsam plats med tillgång av föda för igelkotten.

Staket

Att sätta upp staket ger djuren färre vägar in i trädgården. Välj ett staket där plankor sätts tätt eller sätt upp ett nät som går tillräckligt långt ner så att igelkottarna inte gräver sig in.

Vad är en igelkott?

En igelkott har bara en medellivslängd på 2-5 år men kan leva betydligt längre om de har tillgång till lämpliga övervintringsplatser och undviker faror. En igelkott bär ofta över 5 000 taggar och kan rulla ihop sig till en boll som skydd mot hot.

Dessa djur har skarpa sinnen och kan till och med simma. Deras utmärkta hörsel och lukt hjälper dem att navigera i sin omgivning.

Fridlysta

Igelkotten är inte bara en charmig trädgårdsbesökare utan också en hotad art och fridlyst. Under det senaste decenniet har deras population minskat med en tredjedel i Sverige. Den står inför många hot och utmaningar som robotgräsklippare, ökande trafik och en växande population av grävlingar.

Kostvanor och livsstil

Igelkottar strövar över stora områden i jakt på mat och har flera bon att växla mellan, särskilt hanarna har imponerande revir. Detta djur har en varierad diet och äter alltifrån skalbaggar och daggmaskar till ägg och frukt. De spelar en viktig roll i vår miljö genom att kontrollera skadedjur, inklusive mördarsniglar.

Vanliga frågor (FAQ)

Vad gör igelkottar på vintern?

Djuren sover under vinterhalvåret i ett bo av hårt packad mossa, kvistar och löv. Ofta bygger de sina bon under en buske eller en trappa.

Var bor igelkotten på sommaren?

Igelkotten både bor, söker skydd och hittar mat under buskar med lågt hängande grenar. De kan också bosätta sig i trädgårdsavfall, bland grenar, stenar, vedhögar men också under altaner.

Är det bra att ha igelkottar i trädgården?

Igelkotten är ett nyttodjur som äter insekter, larver, maskar, snäckor och sniglar. Därför blir många glada när de kommer på besök i trädgården.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)