Husor och mjölon » Ultimata Guiden

husor & mjölon

Husor och mjölor räknas inte som något allvarligt skadedjur. Du kan upptäcka exempelvis husor på en stoppad möbel som stått länge i ett fuktigt fritidshus och fått mögelangrepp. Det är mögelsvamparna som är den attraktiva födan. Eftersom husor och mjölor är en typ av kvalsterarter, är det allergiska reaktioner som kan uppstå om angreppen är stora.

Följande går vi igenom vad husor och mjölon är, var de kan uppstå, hur de ser ut och hur man kan motverka dem i sin omgivning.

Snabbguide

  1. Städa: Piska eventuellt angripna stoppade möbler utomhus.
  2. Motverka: Genom att minimera hög luftfuktighet samt hålla sval temperatur.

Vi rekommenderar

Kort om husor och mjölor

Det finns cirka 100 arter kvalster i Sverige och or utgör större delen förrådskvalster. De livnär sig huvudsakligen på mögelsvampar som kan uppstå på allt från livsmedel, stoppade möbler till exempelvis hö och halm. Problem med dessa kvalster är mer vanliga inom livsmedelshantering, bagerinäring och lantbruk, men även på stoppade möbler som stått länge i ouppvärmda fuktiga fritidshus där mögel uppstått kan förrådskvalstren få fäste. Då de är så små och svåra att uppfatta med blotta ögat, kan de upplevas som levande damm. Om de angripit livsmedel eller foder, räknas den angripna varan ej längre som tjänlig föda. De trivs som bäst med en luftfuktighet på 80 – 90% samt temperaturer på +25 – 30 grader.

Utseende

Kvalstren är 0,2 – 0,7 millimeter i storlek, de är vita med åtta rödaktiga ben. Under lupp kan man se att de har långa hår på kroppen.

Livscykel

Fortplantning gynnas av värme och fukt vilket kan förvärra problemen under sensommar och tidig höst. Äggen utvecklas till larv, nymf och därefter till könsmogna kvalster, vilket tar ungefär drygt en vecka.

Motverka

Genom att minimera luftfuktighet och hålla svala temperaturen motverkas de gynnsamma förhållandena, mögelangrepp minskar och förrådskvalster som husor och mjölon missgynnas. Observera att angripna livsmedel är otjänliga.

 Preventiv behandling

  • Förvara möbler, hö och halm, matvaror och liknande, kallt och torrt.
Klicka för att se fler Guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)