Den Ultimata Städguiden

stadguide

Är det verkligen nödvändigt att städa varje vecka och att använda olika rengöringsmedel i olika rum? Hur är det med städredskap: Klarar du dig utan eller behövs de för att det ska bli riktigt rent?

Snabbguide

  • Med ett välfyllt städskåp blir det enklare att komma igång
  • Med en korg eller spann bär du lättare med dig det du behöver
  • Städningen blir roligare med en ljudbok, podd eller musik i öronen
  • Ett rent hem minskar risken för kvalsterallergi och skadedjur
  • Bra hjälpmedel underlättar och ger bättre resultat

Syftet med vår städguide

I den här guiden har vi delat in begreppet städning i olika kategorier. Syftet är att göra det lite tydligare och lättare att hitta information om städningens olika aspekter och delar. Som att är stor skillnad på att städa ett privat hem jämfört med att städa en kontorslokal, precis som att flyttstädning kräver väldigt mycket mer än en ”vanlig veckostädning”.

Men varför ägna en hel guide åt städning?

Jo, för att städning ofta ses som ett ”nödvändigt ont” och något som är riktigt tråkigt. Men vad skulle du säga om vi påstår att städning faktiskt kan vara både avkopplande och kul? Om vi dessutom påstår att det främjar såväl ditt eget som andras välbefinnande?

Med den inställningen blir städningen snarare en viktig och positiv del av vardagen. Har du dessutom sett till att allt du behöver finns hemma är det bara att dra på lite skön musik och köra. Och där har du syftet med denna guide: Att få dig att inse att städning är något roligt och bra!

Kom ihåg att byta trasa när du byter toaletten mot vardagsrumsbordet!

Undvik vanliga misstag

För att göra städningen roligare, enklare och mer effektiv bör du investera i riktigt bra städredskap , gärna med flera användningsområden och av god kvalitet. En tråkig kostnad just där och då, men en god investering i längden, vi lovar.

När det gäller trasor finns det lite olika vägar att gå. Vår rekommendation är att du testar dig fram och även tar del av olika guider (som den här) och jämförelsetester. Oavsett vilken slags trasor du köper bör du välja en sort som är tvätt- och återanvändningsbar, gärna av typen mikrofiberduk.

Mikrofiberdukar består av tunna fibrer som hjälper till att ”lyfta upp” smutsen som sedan lagras i duken till dess att du doppar den i varmt vatten. I kontakten med det varma vattnet öppnar sig fibrerna och ut kommer smutsen.

Även rengöringsmedel är något som bör testas, gärna på en mindre yta som inte syns eller används så mycket. Syftet med att testa olika medel på olika ytor och material är att undvika eventuella missfärgningar och fläckar.

Effektivitet och struktur

Innan du kör igång med städningen blir du flytta undan prydnadssaker, växter, möbler och mattor. Finns det möjlighet att skaka mattor och kuddar är det att rekommendera, likaså att låta det hänga ute på vädring. Här kan du med fördel även passa på att vädra sängkläderna.

Förbehandling

När golv, fönsterbrädor och andra ytor är tomma går det snabbt och lätt att damma, dammsuga och våttorka. För särskilt smutsiga ytor, som exempelvis spishäll, köksfläkt och toalett, kan det vara bra att förbehandla med någon form av fettlösande medel och låta det  verka under tiden som du dammsuger.

Varmt vatten med ett par droppar diskmedel eller såpa funkar utmärkt som fettlösare och är dessutom billigare än många andra rengöringsmedel.

Tillgänglighet

I många hus och lägenheter finns det ett särskilt städskåp som passar bra som förvaring för dammsugare, strykbräda, rengöringsmedel med mera. Om skåpet inte redan är smart ”inrett” med exempelvis hållare för dammsugarslangen, hyllplan, trådkorgar och krokar finns det bra och billig skåpinredning att köpa.

Genom att underlätta för dig själv så mycket som möjligt går städningen både snabbare och smidigare. Se till att ha ett litet ”lager” av städverktyg och medel som ofta används (enligt samma princip som med basvaror), och lägg dem i en hink eller korg som du enkelt kan bära med dig när du städar.

En sak i taget

En annan praktisk detalj att ta hänsyn till är i vilken ordning du gör saker och ting. Generellt sett är det bättre att damma först och dammsuga sen. Helt enkelt för att damm har en tendens att ”flyga runt” och att du då kan fånga upp det med dammsugaren i efterhand.

Tips!

När du ska våttorka golven är det bra om du börjar längst in i rummet, för att successivt jobba dig utåt. Gör du tvärtom måste du måste över på det nybonade golvet för att ta dig ut, vilket gör att det blir fula fotavtryck där du precis har svabbat rent.

Efterbehandling

Efter avslutad städning är det viktigt att även göra rent de redskap du har använt. Torka också rent korkar och flasköppningar för att förebygga klumpar och ta bort spill som har en tendens att ”klägga igen” och täppa till. Mikrofiberdukar går generellt att tvätta i 60 grader, men läs gärna tvättanvisningarna för säkerhets skull, innan du kör dem i tvättmaskinen.

Miljö och hälsa

Att utvecklingen går snabbt framåt vad gäller utvecklingen av nya produkter och tekniska lösningar för med sig mycket positivt. Inte minst inom området miljö och hälsa, där det har skett en explosionsartat utveckling av naturliga, giftfria och miljöanpassade produkter.

Det är en utveckling som inte bara gynnar miljön utan även oss konsumenter, för hur lätt är det att välja rengöringsmedel när hyllmeter efter hyllmeter tornar upp sig med produkter som lovar än det ena, än det andra. Vi rekommenderar att du alltid väljer miljömärkta, icke-parfymerade produkter och testar dig fram till dess att du har hittat dina favoriter.

Anledningen till denna rekommendation är att du kan förbättra inomhusklimatet med flera hundra procent genom att undvika produkter som innehåller giftiga och ohälsosamma kemikalier.

Exempel på bra miljöval:

  • Kökssvampar av återvunnet material
  • Städhandskar av naturgummi
  • Biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel (ex. linoljesåpa)
  • Ättika, bikarbonat och oparfymerat diskmedel
  • Dammsugare med inbyggt allergifilter

Astma och allergi

För personer som lider av astma och/eller allergi är det en god idé att investera i en dammsugare med inbyggt allergifiler. Med en sådan dammsugare går det nämligen att bli av med nästintill alla allergener som finns i fint damm och andra partiklar.

För att en dammsugaren ska bli godkänd för certifiering måste den klara vissa tester som bland annat genomförs och kontrolleras av ECARF. Därmed bör du titta efter denna specifika märkning om du ska köpa en ”allergivänlig” dammsugare.

Även filtret bör du titta extra noga på, då det finns dammsugarfilter som även tar bort hår från såväl hund som katt och andra husdjur.

Husmorsknep

Vi har redan konstaterat att vi egentligen inte behöver en massa olika typer av rengöringsmedel för att städa riktigt rent. Men hur är det då med produkter som ättika och bikarbonat som ofta används som så kallade ”husmorsknep”?

När det gäller ättika är det visserligen ett frätande medel,  även om det ligger precis på gränsen för vad som får klassas som livsmedel. Använder du ättika sparsamt och med försiktighet (handskar på!) är det ändå bättre än att använda exempelvis klorin eller propplösare.

Ett annat medel som ofta nämns i samband med städning, och som gärna beskrivs som ett husmorsknep, är bikarbonat.

Eftersom den typen av bikarbonat som framställs för hushållsanvändning i princip helt saknar tillsatser är den både skonsam och ofarlig att använda I hemmet. Du kan tryggt rengöra såväl badrum som avlopp och kök med hjälp av bikarbonat, som dessutom kan användas för att få bort dålig lukt (bland annat i skor).

Städtips rum för rum

Nedan följer ett antal konkreta städtips som vi har valt att dela upp i kategorierna kök, toalett och badrum, klädförvaring och sovrum. Under respektive kategori finns ett antal underkategorier som utgår från vanligt förekommande inredning, material och prylar i ett hem.

Kök

Då köket ofta är ett av de rum som används mest i ett hem krävs det viss ordning och reda för att underlätta såväl matlagning som städning och socialt umgänge. Många kök är också utrustade med ett antal maskiner som kräver både underhåll och rengöring för att hålla i längden.

Bortsett från köksmaskiner och annat smått och gott som regelbundet plockas fram och används på daglig basis, finns det flera större ytor som ska hållas efter. Som Kyl, frys, spis och ugn till exempel. Dessa kan i sin tur kräva olika rengöringsmetoder då de ganska ofta är tillverkade av olika material och därmed har olika ytskikt.

Kyl och frys

Det finns en anledning till att rostfria material är vanligt förekommande i kök. Materialet är både slitstarkt och stilrent, men det är också en yta som lätt blir flottig och fläckig. I det läget kan det vara frestande att ta till någon form av rengöringsmedel, vilket inte är att rekommendera då ytan lätt blir ännu kladdiga och lite flammig.

Istället bör du hålla dig till vanligt vatten, gärna med en liten mängd kolsyra, hushållspapper och citron. Har du rejäla fettfläckar går det även bra att använda en gnutta bakpulver som du försiktigt applicerar med hjälp av hushållspapper (typ Torky).

Ugn, spis och mikro

I en ugn är det svårt att undvika matrester och spill, men det finns knep för att få bort det mesta. Som att gnida in glas och annat med ren såpa för att sedan värma ugnen till omkring 100 grader, vänta till den svalnat och torka med vatten och hushållspapper.

Till spisen går det bra att använda en liten mängd bakpulver som med försiktighet blandas med en skvätt tolvprocentig ättiksprit. Applicera och låt verka en stund (det kommer att fräsa och bubbla lite), innan du torkar bort blandningen med ljummet vatten och fiberduk eller papper. Glöm inte att använda handskar!

Till mikrovågsugnen är citronvatten det absolut bästa rengöringsmedlet! Ställ in en skål eller en stor kopp med citronvatten och kör den på full effekt i ett par minuter. Ångan från vattnet torkas enkelt bort och kvar har du en ren mikro som doftar gott.

Avlopp och diskho

Den absolut främsta orsaken till stopp i avloppet är rett och matrester. Det beror på att de flesta av oss flesta spolar av matrestesterna från tallriken med vatten som rinner ner i avloppet som så småningom täpps igen.

Om du istället tar för vana att torka av matresterna med papper som du sedan slänger i återvinningen (brännbart) slipper du problemet med proppar. Detsamma gäller för skålar, kastruller, ugnsformar, stekpannor och dylikt.

När det gäller diskhon är det åter dags att ta fram bakpulvret. Börja med att täcka hela diskhon med ett jämnt lager bakpulver. Låt det verka i 5-10 minuter och använd sedan en svamp eller en diskborste för att göra rent. Eventuella rester sköljs enkelt bort med ljummet vatten.

Kakel

Du behöver: 1 styck citron, ett par dl varmt vatten, 1 styck trasa.

Gör så här: Dela citronen i två delar, gnid den ena halvan mot de ställen där kalkavlagringar har bildats, låt verka ett par minuter, torka med varmt vatten och ren trasa.

Tips!

Den andra halvan av citronen kan du använda till rengöring av mikron alternativt toalettstolen.

Skåp , lådor och skafferi

Alla former av livsmedel som inte tas om hand ordentligt är ett lockande för diverse skadeinsekter som lever på spannmålsprodukter och matrester av olika slag.

Skadedjur som mjölbaggar och matmal trivs extra bra i kök där påsar med havregryn, mjöl, socker och bröd förvaras i halvt om halvt förslutna påsar och förpackningar som är enkla för små skadedjur att invadera. Därför är det extra viktigt att förvara livsmedel torrt och i tättslutande förpackningar som gärna kan kontrolleras med jämna mellanrum.

Sopor och sopkärl

Även när det gäller sopor och hanteringen av dessa är det viktigt att komma ihåg att avfall är mat för flertalet skadedjur. Sopor och matrester som står framme attraherar såväl bananflugor som möss, råttor och matmal.

För att undvika problem:

  • Sopsortera så långt det går
  • Förvara bananer och annan frukt i påsar
  • Töm soporna så snart de är fulla
  • Rengör sopkärlen noga och ofta
  • Använd tättslutande sopkärl
  • Se till att övriga soptunnor håller tätt

För rengöring av sopkärl:

En liter hett vatten, ett par droppar ättika och saften från en halv citron. Gör rent med trasa eller svamp, eftertorka med papper.

Frys in skal från räkor och kräftor för att slippa obehaglig lukt från soptunnan. Glöm inte att slänga skalen i samband med tömning bara!

Toalett och badrum

Det är inte ovanligt att det finns såväl badkar som toalett, dusch, handfat och förvaring i ett badrum. Vad gäller toaletter finns det kanske en mindre, separat toalett (alternativt en  gästtoalett) med ”bara” toalett och handfat.

Oavsett vilket är det mycket som behöver hållas efter och rengöras regelbundet. Som exempelvis golvbrunnar, vattenlås, toalettstolar, duschdörrar/draperier och kakel. Med mera.

Vad gäller golvbrunnar och vattenlås bör de spolas rent med riktigt varmt, gärna kokhett vatten åtminstone några gånger om året. Skulle det bli stopp i avloppet är det bästa att använda en vaskrensare eller rensvajer för att få bort smutsen.

Ett tips är att alltid ha en blomspruta med såpvatten stående som du snabbt tar fram närhelst det behövs.

Toalettstolen kan du rengöra med varmt vatten blandat med ett par droppar citronsaft, såpa eller diskmedel. Torka rent med en trasa eller hushållspapper och häll sedan vattnet i toalettstolen och låt det verka cirka tio minuter. Skura noga med en toalettborste och avsluta genom att spola en gång för att få bort eventuella rester.

För att komma åt i alla skrymslen och vrår kan du använda en smal, cylinderformad borste som vanligtvis finns bland övriga städredskap i välsorterade livsmedelsbutiker.

Klädförvaring 

Här pratar vi allt från lådor och skåp till hela garderober, klädkammare, walk-in-closets, klädhängare, koffertar, kistor… Allt man kan tänka sig att förvara kläder i helt enkelt.

Här gäller det att hålla ett extra öga på saker som du köpt på loppis eller second hand för att vara säker på att du inte får in några skadedjur på köpet. För att vara på den säkra sidan kan du handla i förebyggande syfte genom att använda galgar, doftpåsar eller doftblock med cederträ, samt genom att hålla rent från damm och smuts.

Sovrum

I ett sovrum är det viktigt med bra ventilation och vädringsmöjligheter. Dels för att sova gott, dels för att minimera risken för kvalster och andra skadeinsekter som oftast trivs i varma, torra miljöer.

För den som har kvalsterallergi finns det särskilt anpassade kuddar och täcken att köpa. Det är också bra att hålla nere temperaturen och att hålla det så rent och fräscht som möjligt. Vilket såklart gäller även för den som inte har besvär av kvalster.

Glöm inte att tvätta påslakan, örngott, lakan, kuddar och täcken med regelbundenhet. Häng gärna ut dem på vädring när och om tillfälle ges, men se gärna till att använda någon form av insektsnät för fönster och dörrar som ofta står öppna.

Klicka för att se fler Städprodukter

Betyg på guiden:

4.3/5 - (27 votes)