Bröd- och tobaksbaggar » Ultimata Guiden

Brödbagge

Bröd- och tobaksbaggar hittas främst i skafferi och förråd där larverna gör gångar i knäckebröd/hårt bröd, nötter, pasta, tobak m.m.  Genom att undersöka nyinköpta varor samt att hålla rent, torrt och svalt i skafferier kan man undvika baggarna.

Det är oftast via nyinköpta varor som bröd- och tobaksbaggarna kommer in i våra hem. Följande går vi igenom hur man undviker att baggarna etablerar sig, hur de ser ut och om det finns  produkter som kan användas för att bekämpa dem samt hur detta sker mest effektivt.

Vi rekommenderar

Kort om bröd- och tobaksbaggar

Bröd- och tobaksbaggar är små skalbaggar som tillhör familjen trädgnagare. I hemmet uppträder de som skadeinsekter då larverna gräver gångar i torra lagrade spannmålsprodukter, så som knäckebröd, pasta, nötter, torkade grönsaker, kryddor och många andra organiska material. Tobaksbaggarnas larver söker sig även till organiska nikotinprodukter. Vinklar, vrår, sprickor och lister där smulor, smuts och avfall gärna samlas, är utmärkta utvecklingsytor för baggarna.

Utseende

Bröd- och tobaksbaggarna är rödbruna till färgen och kroppsformen är oval och fint behårad. De är 2-4 millimeter långa. Brödbaggen har punktrader på ovankroppen, vilket saknas hos tobaksbaggen. Man kan även skilja de båda baggarna åt genom antennerna. Hos brödbaggen är de trådlika med tredelad klubba, medan tobaksbaggarnas är tandade. Båda baggarna är, i fullt utvecklat stadie, flygande insekter. De söker sig gärna till ljus, så som lampor eller fönster

Larvens längd når knappt 5 millimeter i det sista larvstadiet. Den är vit med kort, fin behåring och den krumböjda kroppen brukar liknas vid ett kommatecken eller ett C.

Utvecklingsstadier

Brödbaggen genomgår, som andra skalbaggar, fullständig förvandling och har fyra utvecklingsstadier, ägg, larv, puppa och imago (en insekts fullutvecklade stadium). Larvstadiet varar mellan 35 och 70 dagar och förpuppningen 7–21 dagar. Den fullbildade brödbaggen lever upp till ett par månader. Tobaksbaggen vanligen inte mer än en månad.

Utvecklingen beror på temperatur. Under normala inomhustemperaturer kan arten hinna med två generationer per år. Honan kan lägga upp till 100 ägg som kläcks efter 6 – 10 dagar. Larvstadiet varar mellan 35 – 70 dagar och förpuppningen 7 – 21 dagar

Bekämpning

Då bröd- och tobaksbaggar oftast följer med nyköpta varor och på så sätt etablerar sig i skafferi och förråd, är det viktigt att börja undersöka varor och försöka hitta källan. Städa skåpen genom att mycket noggrant dammsuga varje vinkel, vrå och list. Torka av. Kasta allt som är angripet och förvara, i så stor mån som möjligt, övriga produkter i burkar och/eller behållare med tätslutande lock. Om möjligt, sänk temperaturen. Då baggarna trivs i fukt, kan eventuellt en avfuktare vara till hjälp.

 Preventiv behandling

  • Undersök nyinköpta livsmedelsprodukter
  • Använd gärna förvaring med tätslutande lock.
  • Städa ofta i skafferi och skåp
  • Låt inte torrvaror såsom knäckebröd, skorpor och liknande ligga framme.
  • Håll torrt och svalt i matförråd.
Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.3/5 - (27 votes)