Bladlöss » Guide (2021)

bladloss

Snabbguide

Tvestjärtar mot bladlöss

Tvestjärtar dammsuger dina växter på bladlöss på natten. Skapa därför ett hem åt dem med uppochnedvända blomkrukor i trädgården.

7 miljövänliga sätt att bli av med bladlöss

Bladlöss kan förstöra växterna tillväxt och blomning och i värsta fall kan plantorna dö. Bladlössen lever på näring från växterna och vid ett stort angrepp drabbas plantorna av näringsbrist.

Att få bort bladlöss kan vara lite knepigt, men med rätt teknik och utrustning är det inte omöjligt. Det bästa är om du undviker giftiga bekämpningsmedel eftersom det är skadligt för miljön. Här tipsar vi om sju miljövänliga sätt att bli av med bladlöss.

1. Skölj av växterna med kallt vatten

Det första du bör göra är att spruta växterna med kallt rent vatten. Med en stark stråle kan du få bladlössen att tappa taget och trilla till marken. Den här tekniken fungerar framför allt vid små lusangrepp och bör upprepas flera gånger.

2. Locka djur som äter bladlöss

Ett av de mest effektiva sätten att bli av med bladlöss är att locka dit djur som äter dem. Nyckelpigor, spindlar och tvestjärtar äter mer än gärna bladlöss. Genom att fylla en kruka med halm, kartong eller tygremsor kan du attrahera bladlössens fiender. Kombinera gärna den här metoden med att spola växterna med vatten. När bladlössen trillar ned från växterna är de lättare för de andra djuren att fånga dem.

3. Klipp bort toppskotten på växterna

Du bör också ta bort toppskotten på växterna eftersom det är den del som bladlössen gillar bäst. Genom att klippa bort de mjuka toppskotten kommer färre löss att attraheras till växten.

4. Spruta växterna med såpa

Du kan prova att spruta såpalösning på växterna för att kväva bladlössen. Det här är en ganska svår metod eftersom du måste träffa lusen för att den ska dö, men det kan vara värt att försöka. Blanda såpa med vatten och spruta direkt på bladlusen.

5. Spruta såpa och sprit

Du kan även testa att blanda såpa och rödsprit med vatten. Såpan kväver lusen och spriten gör så att den torkar ut. Med andra ord kan den här metoden vara ännu mer effektiv än nummer 4. Nackdelen är dock att bladen kan brännas om du sprutar i starkt dagsljus. Spruta istället när solen inte ligger på.

6. Kläm ihjäl lössen

Det är faktiskt möjligt att klämma igen bladlössen. Använd händerna eller tejp för att fånga upp skadedjuren.

7. Utrota myrorna

Myrorna gillar den söta vätskan som kommer från bladlössen. Myrorna har även en skyddande funktion och därför kan det vara bra att även utrota myrorna. Kontrollera myrbon och eventuella myrstackar i närheten.

Betyg på guiden: