Silverfisk i sovrummet – kan vara tecken på fuktskada

Silverfiskar kan ju upplevas som obehagliga men de gör vanligtvis ingen skada och utgör inte heller någon hälsorisk för oss människor. Men om det dyker upp silverfiskar i ditt sovrum bör du vara observant eftersom detta kan vara ett tecken på fuktskada.

Silverfiskar är allätare, de äter socker och stärkelse men även döda insekter och rester från människor såsom avklippta naglar, hudavlagringar och hår. Detta gör att de trivs bättre i smutsigare miljöer, men i de flesta hem finns det tillräckligt med föda så silverfiskarna kan trivas bra även i ett rent hem eftersom det i de flesta hem finns tillräckligt med föda ändå.

Silverfisken dras till fuktiga miljöer

Silverfisken trivs i fuktiga miljöer och påträffas därför oftast i kök eller badrum. Silverfisk förekommer ofta i äldre hus eftersom de inte är konstruerade för att stå emot fukt på samma sätt som nyare hus. Om du har många silverfiskar i ditt hem kan detta vara en varningssignal på att fuktnivåerna i huset är höga. Framförallt om du upptäcker silverfiskar i andra rum än kök och badrum såsom sovrummet eller vardagsrummet, då bör du undersöka om det finns en fuktskada.

Om du har många silverfiskar i hemmet, bör du ta detta på allvar. Problem med fukt är inte alltid synligt. Problemet kan finnas inne i väggar eller under golv, men ändå orsaka hälsoproblem för dem som vistas i bostaden. Fuktproblem löser sig i princip aldrig med tiden, utan blir bara värre. Ju fortare du tar tag i problemet, desto mindre kommer det att kosta.

Utred eventuella fuktskador

Fuktproblem är inte alltid synliga eftersom problemen kan finnas inuti golv och väggar, men de kan ändå orsaka hälsoproblem för de som lever i huset. Se därför till att utreda eventuella fuktproblem i tid. Om du hittar väldigt många silverfiskar i ditt hem eller om du hittar dem i sovrummet eller vardagsrummet bör du undersöka fuktnivåerna i huset. Detta görs genom att utföra en fuktmätning, då får du ett tydligt svar på hur det står till med fuktnivåerna i ditt hus.

Bli av med silverfiskar

Bästa sättet att få bort silverfisk är med silverfiskfälla, rödcederolja och genom att förebygga problemet med regelbunden städning.

  • Silverfiskfällor: Fällor för silverfiskar avger feromoner som gör att hanarna dras till fällan. När de väl kommer fram till fällan fastnar de och dör. På så sätt minskar antalet hanar vilket därmed gör att förökningen avtar. Följ anvisningar på förpackningen och placera ut fällorna på mörka och fuktiga platser i exempelvis tvättstugan, bakom badkaret och i groventréer. Silverfiskfällor lockar även till sig kackerlackor och vissa andra skadedjur.
  • Rödcederolja: Rödceder finns både i koncentrerad form (rödcederolja) och i doftringar, kuber och block. Oljan kan strykas på lister och socklar för att hålla silverfiskar borta från specifika rum. När doften har avtagit kan ny olja appliceras. Rödcederblock (träklossar av rödceder) avsöndrar doften succesivt och ger ett långvarigt skydd. Dessa kan exempelvis läggas i klädkammaren.

Betyg på guiden: