Pälsänger

Pälsängrar är flygande skalbaggar som man gärna vill undvika i sitt hem, även om de inte är farliga kan priset bli högt för förstörda kläder och textilier. Pälsänger trivs bäst i ull, textil och andra liknande material som de äter sig igenom.

Visar alla 13 resultat


Pälsänger- fakta och guide

Vad är pälsängrar för något?

De små djuren är knappt en halv centimeter långa och har två distinkta, vita prickar på sitt skal, något som gör dem lätta att känna igen. De tycker om och lever på olika typer av mjuka material och textilier. Speciellt utsatt är till exempel ull och dun, något som finns i många garderober. Detta gör att när de väl har letat sig in i ditt hus och tagit sig till garderoben äter de sig igenom materialen och lämnar små hål i kläderna. Detta är förstås inte alls kul och kan kosta dig många kronor om du inte upptäcker det och bekämpar det i tid. Som tur är har vi precis de produkter som behövs för att bekämpa de små skadedjuren!

Hur blir man av med pälsänger?

Att bekämpa pälsänger när de väl tagit sig in i ditt hus behöver inte vara speciellt komplicerat och du kan göra det själv med hjälp av någon av våra produkter. När du väl har fått pälsänger är det mest effektiva sättet att bli av med dem genom att placera ut fällor i ditt hem. Dessa är enkla att använda och innehåller redan det lockmedel som drar till sig pälsänger så att de fastnar i den klibbiga bricka som sitter på fällan. Ett enkelt och smidigt sätt att bli av med pälsänger där det enda du behöver göra är att placera ut fällan!

Något annat som är bra att tänka på när det gäller pälsänger och många andra skadedjur är att man enkelt kan försöka förebygga att de dyker upp.

Så om du har problem med pälsänger behöver du inte leta längre, vi har vad du behöver för att bli av med dem. Och även om du inte har pälsänger så kan det vara en god idé att redan nu förebygga ett framtida problem. Du kan komma att spara massor av pengar och dina favoritplagg kommer inte bli förstörda av några hungriga skadedjur som gärna lämnar mer än ett hål i den där underbara ullrocken. Beställ från oss idag eller ta kontakt för mer information om hur du kan motverka pälsänger i ditt hem.

Pälsänger- fakta och guide

Pälsänger hittar man ofta, precis som malen, i garderoben. Om man upptäcker små hål i sina yllekläder, pälsar eller skinnplagg så kan det vara en god idé att ge sig i kast med en storstädning. Detta kan vara riktigt frustrerande, speciellt om den attackerar dyra kläder, så här följer en komplett guide i hur man bäst gör sig av med pälsängrar samt nödvändig fakta om denna lilla skalbagge.

Kort om pälsängrar

Pälsängrar är små skalbaggar som tillhör släktet ängrar, därav namnet. Just namnet päls kommer av det faktum att den främst tycker om att livnära sig på pälsar och skinn och detta gör också att den betraktas som ett skadedjur. Det är under larvstadiet som den tycker extra mycket om att skapa små hål i pälsen eller skinnet.

Pälsängern är brun eller svart som skalbagge och ca 3 - 6 mm lång medan larven är ca 10 mm. Den ovala kroppen är hårbeklädd och de små djuren är mycket snabba krabater, så även larverna. Äggen sitter i klasar och när de kläcks så blir det givetvis en rad små larver som kan kläckas lite varstans då djuren är mycket rörliga. Skalbaggarnas honor lägger gärna äggen i dun, i päls - eller ylleplagg eller i golvspringor mm. Det kan bli uppemot 50 - 100 ägg om temperaturen är rätt, d v s över 20 grader. En temperatur runt 30 grader är perfekt för pälsängrar. Djuret reproducerar sig dock bara en gång om året och kläcks på hösten medans den under vintern är passiv.

Pälsänger eller mal?

Det är ofta man förväxlar pälsängern med malen, men det är en viss skillnad som man upptäcker genom att bland annat titta på plagget som det är hål i. På det sättet ser man om det är malen eller pälsängern som varit framme, vilket också underlättar när man ska ringa Anticimex som får komma och ta hand om problemet eller göra en riktig storstädning själv.

Det första man bör göra när man tittar på plagget, är att bedöma utseendet på hålet. En pälsänger gör ofta ett runt litet hål med en tydlig kant runtom, medans en mal lämnar ludd utmed hålets kanter. Både malar och pälsängrar angriper i stort sett samma material och textilier men ser ganska annorlunda ut till form och utseende. Det finns också andra typer av malar som helst lever av mat, s.k livsmedelsmal.

I Sverige så har vi främst den vågbandade pälsängern och den bruna pälsängern utöver den vanliga pälsängern. Alla sorter flyger bra och kommer på så sätt in i hemmen sommartid, där de lägger sina ägg. Dock är den vanliga pälsängern den som mest uppträder i svenska hus och de övriga 2 arterna finns endast inomhus och tar sig från hem till hem genom transporter av olika slag.

Viktiga förebyggande åtgärder

Det finns ett flertal saker man bör tänka på om man vill undvika att drabbas av dessa ullätande insekter. Dels att tvätta sina plagg regelbundet, då pälsängern gärna angriper smutsiga plagg. Det kan också vara bra att lägga sina dyra, rena plagg i emballage om man vill undvika att få besök av skadedjuren. Angripna plagg kan tvättas i +60 grader eller läggas i påsar för frysning i -18 grader - gärna en vecka.

Avlägsna också organiskt material och städa regelbundet och var uppmärksam på larvskal eller döda larver i garderoberna. Var uppmärksam på döda möss eller andra döda insekter i närheten som gynnar de små krypen ännu mer. Tänk också på att pälsängrar kan förekomma i livsmedelsförpackningar bland torrvaror i skåpen så se till att sluta tätt och titta igenom förpackningarna då och då. Många lägger gärna en eller flera påsar torkad lavendel i garderoben. Det är på sommaren som pälsängrarna brukar flyga in i hus och lägenheter så det kan vara bra att hålla ett extra vakande öga just vid den tiden och använda insektsnät i fönstren.

Så blir du av med pälsängrar

Töm alla garderober och lådor samt andra utrymmen och dammsug igenom dem noga. Ta ett tag även runt sprickor, hörn och lister och innan du slänger dammsugarpåsen; kan du frysa den eller släng den längre bort från hemmet direkt. Skaka och borsta textilier noga och värmebehandla dem vid ca 60 grader eller frys dem om de redan är angripna. Spraya också gärna med insektsspray då och då i hemmet och i garderoben.

I värsta fall kan man även ringa Anticimex som kommer och tar tag i problemet utan att man själv behöver bekymra sig om specialstädning o s v. Detta behövs inte men många föredrar att ringa skadedjursbekämpare så att man vet att det blir rätt gjort.

Mer fakta om pälsängrar

Det finns i regel tre olika sorters pälsängrar som beskrivits ovan - den vanliga, vågbandad pälsänger och den bruna pälsängern. Det är den vanliga som förekommer utomhus i Sverige och flyger in titt som tätt. Den vanliga pälsängern är brun eller svart till färgen och har en vit- eller gulaktig fläck vid varje täckvinge samt tre fläckar på halsskölden. Larvens baksida har en liten rödaktig svans eller hårpensel som man kallar det.

Den vågbandade pälsängern är ett importerat skadedjur och har ganska nyligen etablerats i Sverige. På ovansidan är den lite ljusare än den vanliga pälsängern och har ett vågigt tvärband vid vingarnas främre del. På ovansidan är den mörkbrun. Storleken är dock densamma som den vanliga pälsängern. Denna finns det mycket av i Stockholms-området och den kom in i landet på 50-talet. Den bruna pälsängern är helt brun med ett svart huvud och blir mellan 3 - 4 mm lång. "Den mörka pälsängern" är en ny art och även om den räknas som inhemsk i t.ex Tyskland så är den inte lika förekommande i länder som t.ex Sverige. Den är enfärgat mörkbrun eller helt svart till färgen.

Förutom dessa tre arter så finns även museiänger och fläskängern. Den sistnämnda förekommer ofta i djurkadaver, benhögar eller bland döda insekter och är betydligt större än den vanliga pälsängern och den förstnämnda - museiängern har fått sitt namn då den gärna angriper museiföremål. Dock tittar den även gärna in i bostadshus. Museiängern är bland de minsta ängrarna, endast 3 mm lång med tre gula vågiga band som dock inte syns så väl.