Fuktbaggar » Ultimata Guiden

Fuktbaggar

Fuktbaggar i hemmet upptäcks oftast i oisolerade eller fuktskadade utrymmen så som källare, badrum, tvättstugor eller kök där kondens och fukt kan uppstå. De lever av mögel och svamp, sådant vi inte vill ha i våra hem. De är tämligen harmlösa men kan upplevas obehagliga om en större mängd, ett kluster, upptäcks. Hittas fuktbaggar i hemmet bör du se dem som en indikation på fuktskador som bör hittas och åtgärdas.

Följande går vi igenom hur man undviker att fuktbaggar etablerar sig, hur de ser ut och hur man kan motverka dem i hemmet.

Snabbguide

  1. Kontrollera: Se över fuktnivåer i utsatta utrymmen, åtgärda vid behov.
  2. Fånga: Dammsug upp de fuktbaggar du hittar.
  3. Motverka: Genom att eliminera eventuella fuktskador samt torka ut angripna utrymmen.

Vi rekommenderar

Kort om fuktbaggar

Fuktbaggar tillhör familjen skalbaggar och det finns cirka 250 olika arter i Europa. I naturen lever de gärna i håligheter i träd eller i djur- och insektsbon. Där lever de av organiskt avfall såsom mögel och svamp, men även avföring eller ungväxter.

Utseende

Fuktbaggar är 0,8 – 5 mm små skalbaggar med cylinderformad kropp och två kraftiga, klubbliknande antenner. De är till färgen brun, brunröd till svart.

Utvecklingsstadier

Fuktbaggar lägger ägg som sedan utvecklas till larver som slutligen blir baggar.

Motverka

Fuktbaggar är, som redan nämnt, harmlösa för både byggnader och människor men kan upplevas obehagliga i större mängd. Eftersom de endast trivs i fuktiga livsmiljöer motverkas de bäst genom att minska luftfuktigheten samt öka luftcirkulationen. Det är viktigt att vara medveten om att fuktbaggar oftast är en tydlig indikation på att fuktskada kan finnas och bör därför ses som en naturlig väckarklocka.

 Preventiv behandling

  • Kontrollera regelbundet husgrund, källare samt utrymmen som tvättstuga, badrum och kök där fuktskador kan uppstå.
  • Mät luftfuktighet, torka ut och försök att lokalisera eventuell fuktskada samt åtgärda den.
Klicka för att se fler Insektsprodukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (40 votes)