Lockespindlar » Ultimata Guiden

Lockespindlar

Med sina långa, tunna ben och äggliknande kropp, har vi alla stött på lockespindlar någon gång och om man ogillar spindlar, är det nog just de långa benen som väcker obehag. Lockespindlar är dock helt ofarliga och är absolut inga skadedjur. Med tanke på att de setts äta fästingar är de, i alla fall i naturen, snarare ett nyttodjur.

Snabbguide

  1. Fånga: Om du hittar en lockespindel hemma, släpp ut den! Den är helt ofarlig
  1. Motverka: Lockespindlar är ofarliga.

Kort om lockespindlar

Lockespindlar tillhör familjen spindeldjur och finns överallt i naturen. Eftersom de varken kan producera gift eller silke, livnär de sig på as, multnande växtdelar eller genom att springa ifatt sitt byte. Det finns 6 400 arter i världen, men i Sverige har vi knappt 20 arter. De är nattdjur och ses därför oftast vilande på väggar eller trädstammar dagtid. Om lockespindeln känner sig hotad, väljer den att hellre släppa ett ben eller två (autotomi), än att riskera att bli uppäten.

Utseende

En lockespindel är 1,5 – 9 millimeter och har fyra benpar som sitter på en midjelös äggrund kropp som nästan ser sammanväxt ut. Den har färger i skalan blekt gulvit till rödaktig. Ju yngre spindel desto blekare. Benen är långa och smala och längst ut på foten finns en liten klo. Lockespindeln har ett ögonpar på den främre delen av kroppen.

Livscykel

Lockespindel genomgår direkt utveckling och kläcks ur ägget som en liten spindel som med tiden växer sig större.

Motverka

Lockespindlar är inget skadedjur, är ofarliga och bör därför släppas ut.

Klicka för att se fler Spindelprodukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (35 votes)