Köksmott » Ultimata Guiden

Upload Image...

I Sverige är köksmott ett vanligt problem och invaderar lätt våra skafferier. Bekämpningen av dem är en utmaning som kräver både tålamod och konsekvens. Genom att följa noggranna rengörings- och saneringsrutiner kan du få dessa skadedjur under kontroll.

I denna guide berättar vi mer om hur du blir av med dessa insekter och vad du kan göra för att förebygga problem.

Snabbguide mot köksmott

  • Förebygg: Regelbunden städning och att snabbt torka upp spill kan räcka ganska långt. Produkter av rödcederträ kan placeras ut på önskade platser för att med doften avskräcka köksmott.
  • Bekämpa: Rengör skåp, lådor och utrymmen ordentligt och släng angripna livsmedel. Placera ut matmalsfällor och använd även insektsspray vid behov.
  • Skydda: Använd tätslutande behållare som förvaring för dina livsmedel.

Vi rekommenderar

Bli av med köksmott

Att bekämpa mott kräver noggrannhet och uthållighet. Här är några steg för att bli av med dem.

Grundlig rengöring

Töm skåp och lådor helt och rengör dem noggrant. Använd gärna en dammsugare för att nå alla vrår och skrymslen samt skrubba och våttorka med vatten och gärna rengöringsmedel.

Undersök livsmedel

Innan du sätter tillbaka några livsmedel behöver dessa undersökas noggrant. Kasta alla angripna produkter och se till att förvara resten i förslutningsbara behållare.

Använd matmalsfällor

Efter rengöringen kan du ta kontroll genom att använda matmalsfällor som är en effektiv metod för att bli av med mott. Placera fällorna strategiskt för att övervaka och minska populationen.

Insektsspray

Vid svåråtkomliga områden är insektsspray effektivt för att bekämpa köksmott. Använd den försiktigt och undvik att spraya nära livsmedel.

Förebyggande åtgärder mot köksmott

Köksmott som smyger sig in i våra kök och skafferi och skapar problem genom att kontaminera våra livsmedel. För att undvika detta problem är det bra att använda olika slags förebyggande åtgärder.

Håll rent

En grundläggande, men viktig åtgärd är att regelbundet hålla ordning och rent i ditt förvaringsutrymme. Dammsugning och våttorkning av ytor, skrymslen och vrår gör mycket för att dels inte locka insekter men också för att snabbt få bort dem innan de lägger en massa ägg.

Tät förvaring

Förvara livsmedel i tätslutande behållare för att förhindra framtida angrepp. Om skadedjuren har följt med hem vid köp begränsas skadorna och du slipper slänga onödigt mycket mat.

Produkter av rödcederträ

Köksmott och andra insekter avskyr doften av rödcederträ. Placera ut produkter i detta träslag i passande storlek och form på utsatta platser.

Vad är köksmott?

Köksmottfjärilarna är små insekter på cirka 1-2 cm i storlek och de lägger ägg i allt från mjöl- och grynprodukter till nötter, choklad och torkad frukt. Framförallt är det larverna man ser som är 1-1,5 cm långa och gräddvita eller svagt gröna med mörkare huvuden. Deras livscykel varierar beroende på tillgången på föda och temperaturen i miljön.

Vanliga frågor (FAQ)

Vilka livsmedel är mest utsatta för köksmott?

Mjöl, gryn, nötter, choklad och torkad frukt är de vanligaste livsmedlen som blir kontaminerade med köksmottens ägg och larver.

Hur kan man bekämpa köksmott?

En grundlig rengöring av skåp och lådor, slänga angripna livsmedel, och använda matmalsfällor är effektiva metoder för att bekämpa köksmott.

När bör man använda insektsspray mot köksmott?

Insektsspray kan användas i svåråtkomliga områden där köksmott kan gömma sig, men var noga med att undvika att spraya för nära livsmedel.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (33 votes)