Silverfisk i sängen

silverfisk

Silverfisk har, såvitt man vet, funnits i omkring 300 miljoner år. En vanlig föreställning är att silverfiskar tar sig in I bostäder och andra fastigheter genom avloppsledningar och dylikt, men faktum är att det oftast är vi själva som ”bjuder in” dem via varor och produkter som vi köper eller på annat sätt tar in.

Silverfisken trivs i kök och badrum, gärna i eller runt avlopp, badkar, handfat och golvbrunnar där det ofta finns hudavlagringar, vilket är det silverfiskar helst livnär sig på. Allra bäst trivs de när luftfuktigheten ligger runt 70% och temperaturen håller sig runt 25- gradersstrecket (gärna över).

Beteende och utbredning 

Förutom hudavlagringar är stärkelserik föda såsom papper och tyger något som lockar silverfisken. Det är därför inte ovanligt att upptäcka skador på böcker, matvaror, sänglinne och liknande, i synnerhet då silverfiskar gärna söker skydd för natten under kartonger, filtar och böcker.

En silverfisk klara sig i omkring ett år utan att äta, vilket innebär att det kan ta tid att bli av med dem. Regelbunden och noggrann städning och vädring i kombination med bekämpningsmedel som rödcederolja, silverfiskfällor och insektssprej är det mest effektiva sättet att bekämpa silverfiskarna på.

Silverfisk i sängen 

Om du har problem med silverfisk i sängen kan du gillra en fälla genom att helt släcka ner området runt sovplatsen när mörkret faller, för att på så vis locka fram silverfiskarna som har sin mest aktiva period sent på kvällen och under natten.

Innan du släcker ner och utrymmer området appliceras bekämpningsmedel mot krypande insekter, gärna i sprejform eller i form av olja. Tänk på att inte spreja medel direkt på vare sig sängkläder, prydnadskuddar, plädar eller andra typer av textilier då medlet kan orsaka fläckar som är svåra att få bort.

Tänk också på att hålla en jämn temperatur i rummet, gärna runt 20 – 25 grader (för att inte riskerar att silverfiskarna förflyttar sig till en varmare plats i huset). Undvik att vistas i utrymmet helt under tiden som behandlingen pågår och upprepa gärna behandlingen efter 2-3 veckor. För att säkerställa att inga ägg eller larver finns kvar bör du även behandla en tredje gång (efter ungefär lika lång tid). 

Tips! Såväl rödcederolja som medel mot krypande insekter kan även användas för att bekämpa andra skadedjur, som exempelvis pälsängrar, tvestjärtar, kackerlackor och spindlar.

Läs vår kompletta guide om silverfiskar 

Bli av med silverfisk 

Silverfiskfällor preparerade med livsmedelsbaserade lockmedel och klister är ännu ett exempel på en effektiv bekämpningsmetod mot silverfisk. Fällorna lockar helt enkelt till sig ”fiskarna” som fastnar i klistret och dör.

Även produkter med rödcederträ är ett effektivt skydd mot silverfisk (och en rad andra skadeinsekter). Använder du medel i sprejform bör du vara medveten om att det är ett relativt kortvarigt skydd, och att effekten är både kraftfull och omedelbar.

Rödcederolja i sprejform är också enkelt att applicera på såväl fönsterkarmar som hyllplan och fönsterbrädor. Dock är det mer koncentrerat i doften jämfört med andra rödcederprodukter (träblock, olja, galgar) och bör därför appliceras med viss försiktighet (aldrig i direkt kontakt med textilier). 

Även doftpåsar som innehåller rödcederträ kan med fördel läggas i en garderob eller byrå, så länge som de inte kommer i direkt kontakt med kläder eller övriga textilier. Det går också bra att placera doftpåsar under en säng eller soffa i förebyggande syfte.

Fler effektiva bekämpningsmetoder

– Våttorka köksbänkar, golv och skärbrädor

– Dammsug ofta och var extra noga i trånga utrymmen 

– Täta eventuella sprickor och springor i golv, väggar och tak 

– Rengör avlopp och badkar regelbundet (med kokhett vatten)

– Applicera rödcederolja på lister/i sprickor i golvet och runt sängramen

Klicka för att se fler silverfisk produkter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (44 votes)