Råttbekämpning – Så förebygger och bekämpar du råttor

Råttbekämpning

Att råttor och människor lever sida vid sida kan kännas både oroväckande och otäckt, särskilt som vilda råttor klassas som smittspridande skadedjur. Råttor tillhör därmed en skara av djur som inte bör bekämpas om de upptäcks i miljöer där de kan orsaka skada eller sprida sjukdomar. Som i ett privat hem, till exempel.

Då närvaron av råttor inte enbart innebär en sanitär olägenhet utan även ökar risken för materiella skador, är det viktigt att öka kunskapen om råttor. Du kan börja med att läsa det här inlägget som innehåller fakta, tips och användbar information om beteende, gömställen, metoder för bekämpning, förebyggande åtgärder med mera.

Det är relativt enkelt för en råtta att ta sig in i en fastighet då det ofta finns håligheter och sprickor i husgrunden, där såväl råttor som möss kan ta sig in. Det går bland annat att avhjälpa genom att täppa igen ventiler och andra öppningar med finmaskigt nät. 

För att förhindra råttorna från att komma in på tomten och fram till huset bör du också hålla ordning och reda på tomten och runt huset. Det är exempelvis viktigt att städa upp fågelfrön och annat som kan dra råttor till sig. Faktum är att fågelbord som inte rengörs eller rensas regelbundet kan orsaka smittspridning av bakterier som salmonella och liknande. 

Tips!

Ljummet vatten med några droppar diskmedel funkar bra, men helst bör du även tillsätta en skvätt desinfektionsmedel. Skölj noga och tvätta händerna efteråt. Glöm inte att använda  skyddshandskar när du hanterar fågelbordet.

Snabbfakta om råttor

    • Brunråttan är Sveriges vanligaste råtta
    • Råttor är gnagare med tänder som växer konstant 
    • Råttor är riktigt snabba och duktiga på att simma, klättra och hoppa 
    • Råttornas rekordsnabba förökningstakt beror på tidig könsmognad 
    • En enda råtta kan föda runt ettusen (!) ungar på ett år
    • En fullvuxen råtta lever sällan längre än tre år
    • Råttor trivs vanligtvis i fuktiga miljöer såsom avlopp och källare 
    • Råttor kan gnaga igenom allt från väggisolering till plastlådor och träpanel
    • Med tanke på tillgången till föda finns råttor ofta där människor finns 
    • Råttor gnager långa gångar och korridorsystem i väggar och avloppssystem 
    • Salmonella, hantavirus och toxoplasma är exempel på smittsamma sjukdomar som sprids via råttor
    • Råttor lämnar ofta spår av avföring och urin i vilka ovanstående bakterier och virus kan finnas
    • Med tanke på risken för smittspridning är det viktigt att använda handskar, och ibland hel skyddsutrustning, på ställen där det troligtvis finns råttor

Nya regler kring råttbekämpning

I december 2019 presenterade Kemikalieinspektionen nya regler gällande användande av bekämpningsmedel avsedda för råttor och möss. Det hade dessförinnan varit tillåtet för såväl privatpersoner som professionella utövare att använda sig av giftiga bekämpningsmedel, vilket de nya reglerna satte stopp för. 

Från och med december 2019 är det därmed endast tillåtet att som professionell skadedjurstekniker hantera giftiga medel i syfte att bekämpa skadedjur som råttor och möss. Dock ställs det krav även på professionella aktörer som måste ha det man inom skadedjursbranschen kallar 1So-utbildning.

Vad gäller möjligheten att bekämpa råttor för exempelvis fastighetsskötare, lantbrukare och privatpersoner vars hus har blivit angripet av råttor, är det fortfarande tillåtet att vidta åtgärder så länge produkterna är fria från gifter. Det innebär att bekämpningsmedel som blivit över efter en sanering klassas som farligt avfall och att det därmed ska lämnas på en återvinningscentral där det finns rutiner för att hantera den typen av avfall.

Olika bekämpningsmetoder mot råttor 

Att kemiska bekämpningsmedel är en förlegad metod innebär inte att det inte finns medel som effektivt förhindrar råttornas framfart alternativt bekämpar dem helt. Med hjälp av något mer traditionella, mekaniska fällor går det att få stopp på råttorna både i avloppet, källaren och på vinden. Även uppkopplade fällor som styrs med hjälp av Wi-Fi blir allt vanligare, vilket inte minst märks på den amerikanska och västeuropeiska marknaden för skadedjursprodukter.

Även byggtekniska åtgärder blir allt vanligare då användandet av giftiga produkter minskar även bland professionella skadedjursbekämpare. Att förbyggande bekämpa skadedjur som råttor och möss kan innebära att välja material preparerat med kiselgur eller att från byggstart täta springor, håligheter och ventiler med hjälp av särskilt silikon och finmaskiga nätgaller.

Det kan också vara en bra idé att se över avloppsledningar, elementrör och kabelrännor i samband med en större renovering och/eller en om/tillbyggnation. Att täta genomföringar under diskbänken samt i elementrör och kablar kan försvåra för råttor som är på jakt efter håligheter och springor som de annars enkelt tar sig igenom.

Typiska miljöer som råttor gillar 

Avlopp är en typisk boendemiljö för råttor eftersom de inte bara tillgodoser behovet av mat och fett, utan även erbjuder skydd mot råttornas naturliga fiender. Finns det råttor i avloppssystemet som är anslutet till din fastighet ska du kontakta kommunen, då de i det här fallet bär ansvaret för att råttorna försvinner från området. 

Det du själv kan göra är att låta bli att spola ned matrester och fett i avloppet för att minska tillgången på föda, och därmed göra det svårare för råttorna att överleva i avloppssystemet.

För företag som hanterar livsmedel kan råttor ställa till med riktigt stora problem, då det inte sällan finns obegränsat med mat för råttorna i närheten av platser där livsmedlen hanteras. Vidtas inga förbyggande åtgärder kan råttpopulationen fullkomligt explodera på väldigt kort tid, vilket kan leda till stora materiella skador och enorma kostnader för sanering.

Företag som hanterar livsmedel omges av krav som syftar till att reglera hanteringen av livsmedlen i samband med transport och uppackning. Ett av kraven är att säkerställa att alla livsmedel är fria från kontaminering från just råttor.

Även inom lantbruket finns det tydliga regler, inte minst när det kommer till djurhållning och hantering av djurfoder. Trots detta är det inte helt ovanligt med djurfoder som har kontaminerats av råttor, vilket visar hur svårt det är att hålls dessa gnagande skadedjur på avstånd.

För övrigt finns det en hel del saker som kan locka fram råttor och göra livet lite surare för den som drabbas. Exempel på företeelser som ofta drar råttor till sig är större renoveringsprojekt och grävarbeten. Dock kan råttorna också bli störda av exakt samma företeelser, vilket faktiskt kan leda till att de söker sig någon annanstans.

Tips på förebyggande åtgärder utomhus

  • Laga eller täpp igen alla håligheter som är 2 centimeter eller större 
  • Täta ventiler med finmaskigt nät (max maskvidd 10 mm)
  • Undvik att plantera växter precis intill fasaden
  • Flytta eller klipp ner växter som redan finns planterade intill fasaden 
  • Håll förråd, garage och dylika utrymmen rena från bråte
  • Förvara ved, trädgårdsmöbler och redskap en bit bort från fasaden
  • Se till att alla lock är hela och tättslutande (sopkärl, tunnor mm.)
  • Placera en eventuell kompost så långt från huset som möjligt 
  • Gör rent eventuella fågelbord och rensa bort spill både från bordet och på marken 
  • Plocka bort eventuell fallfrukt från marken då denna lätt blir mat till råttorna 
  • Rensa bort högar av löv och sly från tomten då dessa lätt blir ett bra gömställe 
  • Installera en värmepump för ett jämnare inomhusklimat 

Tips på förebyggande åtgärder inomhus

  • Lämna aldrig mat eller rester framme
  • Om sommarstugan ska stå tom en längre period – töm den på livsmedel, tvål och ljus 
  • Håll rent och snyggt på vinden och i källaren med hjälp av bra förvaring 
  • Förvara så mycket som möjligt på hyllor och plastlådor med tättslutande lock
  • Ta för vana att kontrollera golvbrunnar och avloppsrör regelbundet
  • Täta och rengör avloppsledningar och dylika rör vid behov 
  • Titta till sommarstugan/husvagnen med jämna mellanrum 
  • Vidta åtgärder för att bli av med eventuella fuktproblem i källar- och vindsutrymmen 
  • Se till att temperaturen håller sig runt 8-10 grader i extra fuktiga utrymmen

Vems ansvar är det att bekämpa råttor?

Vid ett eventuellt angrepp av råttor i en villa eller ett radhus är det fastighetsägaren själv som ansvarar för att lösa problemet. Gäller det däremot ett flerfamiljs- eller lägenhetshus är det antingen fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som bär huvudansvaret.

Tillstånd för giftiga medel 

Då det sedan december 2019 är förbjudet för privatpersoner att bekämpa råttor med giftiga bekämpningsmedel krävs det ett särskilt tillstånd för att hantera och använda den typen av medel. Sedan reglerna ändrades är det endast professionella skadedjurstekniker med adekvat utbildning (klass 1L) och erfarenhet som får lov att nyttja giftiga bekämpningsmedel, även om det går att söka tillstånd från Arbetsmiljöverket i egenskap privatperson.

Kommunalt VA/avlopp 

Vid problem med råttor i vatten- och avloppssystem som ligger i anslutning till en eller flera fastigheter är det kommunens ansvar att ta hand om problemet. Är det däremot så att avloppet ligger inom fastighetsgränsen är det fastighetsägaren själv som bär ansvaret.

Högriskmiljöer 

För företag som arbetar i så kallade högriskmiljöer är det bland annat Miljö- och hälsoskyddsnämnden som fastställer de regler och riktlinjer som rör hantering av livsmedel och dylikt. Vanligtvis finns det även tydliga riktlinjer för bekämpning av skadedjur med förslag både på förebyggande och direkta åtgärder.

Lantbruk 

För personer som driver och arbetar inom jordbrukssektorn finns det möjlighet att utbilda sig för att få behörighet att hantera och nyttja särskilda växtskyddsmedel. Då dessa medel klassas som kemiska är användandet strikt reglerat, vilket betyder att det krävs tillstånd för att bekämpa råttor på kemisk väg, oavsett om det gäller en privatbostad eller en allmännyttig lokal.

Tips!

Oavsett om du är privatperson, företagare eller fastighetsförvaltare är det viktigt att ha koll på sina försäkringspremier, då vissa försäkringar täcker upp för eventuella kostnader i samband med sanering mot skadedjur.

Klicka för att se fler Råttprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)