Mygg » Ultimata Guiden

mygga

Mygg är ett återkommande problem under sommarmånaderna. Eftersom de hittas utomhus kan man inte göra speciellt mycket för att minimera dess förekomst. Däremot så finns det mycket man kan göra för att minska problemet och deras förekomst i närheten av dig. I denna guiden går vi igenom allt om mygg!

Snabbguide

  1. Begränsa: Använd myggnät för fönster, dörr, tältöppning, barnvagn m.m. 
  2. Fånga: Fånga myggen med myggfångare för inomhus- eller utomhusbruk
  3. Motverka: Skapa myggfri zoon med myggljus. 
  4. Skydda: Ha alltid myggmedel till hands under sommaren
  5. Vid bett: Mygglotion (ex. MyggA På Bettet) dämpar klådan

Att få den mysiga campingturen eller grillkvällen ute på terrassen raserad av en hord stickande mygg är ingen rolig upplevelse, men lyckligtvis finns det effektiva metoder att bli kvitt de ettriga flygfäna. Här hittar du myggmedel, avskräckande attiraljer, fällor och insektsnät som skyddar dig och håller ditt hem fritt från mygg.

Myggorna lever under sommarmånaderna och är insekter som skapar en irritation för många människor. Stickmyggor finns det ca 2500 stycken olika arter av runt om i världen, i Sverige har ca 50 stycken av dessa arter upptäckts. Även om sticken från myggorna flertalet gånger är ofarliga så finns det ett fåtal fall av sjukdomar som har spridits med myggorna.

I Sverige sticker stickmyggorna inte bara människor, utan även djur, valet faller på den som är närmast tillhands. Andra arter av myggor i världen kan vara betydligt mer kräsna än så, där kan det vara ett specifikt djur eller art som myggan siktar in sig på.

Myggor befinner sig allt som oftast inom det område som den har kläckts, några längre sträckor förflyttar sig ej myggorna. Detta är något som lätt kan visas sig om myggor har lyckats bekämpats från ett område, att det då ej sällan kommer nya dit inom samma säsong. Detta har då den logiska förklaringen om att myggorna ej förflyttar sig från ett område till ett annat, utan att den håller sig inom ett och samma område.

Olika typer av myggor

Av de cirka 50 arter av stickmyggor som huserar i Sverige så är det två vanligaste myggorna i landet skogsmyggan och översvämningsmyggan.

Skogsmyggan

  • Skogsmyggan är vänligare i jämförelse med översvämningsmyggan
  • Då skogsmyggan tar god tid på sig innan den sticker så finns det goda chanser att människan hinner reagera innan sticket sker, myggan går nämligen runt på huden innan den sticker
  • När ljuset har lagt sig så trivs skogsmyggan som bäst och passar då på att leta upp sitt byte
  • En gång per år läggs normalt äggen för denna art

Översvämningsmyggan

  • Om skogsmyggan är den vänligare arten av stickmyggor så är översvämningsmyggan den mer aggresivare
  • Äggen läggs flera gånger per år vilket gör att myggen ofta kommer åter
  • Översvämningsmyggan är aktiv dygnet runt, både dag som natt
  • Som namnet avslöjar så trivs myggan som bäst i våtmark och när nederbörd sker
  • Attackerar och sticker sitt byte direkt och betten kliar vanligtvis väldigt mycket

Vem ger sig myggen på?

Det finns många olika studier på vilka myggen egentligen föredrar att sticka. Att myggen inte förflyttar sig längre sträckor är alla överens om, men vilka sedan myggen föredrar inom sitt område finns det olika forskning på.

Myggen lokaliserar sig med hjälp av sina antenner som känner av lukt och värme på mycket långt avstånd. Då myggorna föredrar värme så kan det konstateras att människor med högre kroppstemperatur är ett mer attraktivt byte för myggen än vad människor med låg kroppstemperatur är.

Utifrån denna fakta är det givet att gravida kvinnor löper stor risk att få ett och annat myggbett på sommaren, då kroppstemperaturen är högre under en graviditet. Likaså kan personer som svettas och anstränger sig räkna med att få myggbett på kroppen. Koldioxid är något som lockar och något som myggen kan känna av på upp mot 30 meters avstånd.

Praktiskt förebyggande

Att undvika myggen helt kan vara svårt på några geografiska platser att lösa, men det är möjligt att undvika en del av myggen genom att vidta några genomtänkta åtgärder innan. Då myggbett och myggornas närvaro är ett irritationsmoment för många så är det klokt att försöka förebygga det som är möjligt ändå anser vi.

  • Det finns myggskydd att bära för att undvika att myggen kommer för nära inpå, även myggmedel gör att myggen ej kommer att dras till den som använder medlet. För barnvagnar är det klokt att fästa ett myggnät över för att minska risken att barn blir stuckna.
  • Myggor dras till mörka färger, så att istället bära ljusa kläder så kan några myggbett undvikas.
  • Om du har en gräsmatta så bör denna klippas så kort som möjligt för att undvika att myggen annars skall trivas i det högre mer varma gräset.
 
Myggspray
Myggsprayen appliceras på utsatta områden på kroppen

Så undviker du mygg och myggbett

På samma spår som de praktiska förebyggande tipsen så finns det fler små saker att tänka på för att i möjligaste mån försöka undvika myggen så mycket som möjligt.

Att röra på sig mycket gör att myggen inte dras till en lika lätt. Men om det blir mycket stillasittande så finns det idag skapta myggljus som gör att myggorna kommer att dras till detta istället för till en person ifråga. Något vi gärna tipsar om inför sommarkvällar utomhus på altanen!

Myggfällor och myggmedel, som nämnt ovan, är också tips för områden som har mycket mygg där de mindre tipsen ej är lika effektiva. För många kan detta ses som en värdefull investering i myggfällor om större problem råder med insekterna.

För att undvika skogsmyggorna som kommer när mörkret närmar sig är lösa täckande kläder något att klä sig i. Med täckande kläder och skor så hindrar detta myggorna från att komma nära huden och kroppen besparas många myggbett.

Att lindra klåda från myggbett

Det kan vara svårt att undvika myggbett helt under alla sommarmånader. I några områden kan det vara lättare än andra, men att råka ut för ett kliande myggbett hör för många sommaren till. Några myggbett kliar mer än andra, exempelvis från översvämningsmyggan som ger mer besvär än från andra mygg. Vid dessa kliande bett kommer här några tips som är värda att prova för att lindra klådan:

  • Desinfektionsmedel med kylande effekt kan lindra klåda effektivt
  • Kyla på betten lindrar, vatten eller en isbit lindrar för stunden och är även lättillgängligt
  • Huskur med lime eller citron sägs lindra klådan
  • Kortisonkräm att smörja på betten

Vad som skall undvikas helt är att klia på bettet då det kan ge ärr och i värsta fall även infektioner.

Viktigt när du reser

Även om de flesta myggor är ofarliga så finns det myggor som kan sprida sjukdomar, Malaria är ett exempel på detta. Genom att resa förebyggande och med en medvetenhet så kan myggen uppmärksammas på ett annat sätt och försöka undvikas så mycket som möjligt.

Genom att bära täckande kläder, det finns svala täckande kläder att rekommendera, så minskar det risken för att myggen skall komma huden nära. Att även förstärka med myggmedel är extra bra att göra vid utlandsvistelser. Slutligen så är det klokt att använda fläktar då dessa håller myggen borta och ger dem ej chans att komma nära.

Mer fakta om mygg

Som intressant fakta så är det enbart mygghonorna som sticker människor och djur, aldrig hanarna. Anledningen till detta är att honorna behöver det varma blodet för att äggen i kroppen skall kunna utvecklas.

Hanarna livnär sig enbart på växtsaft och får där det socker som de behöver. Energin från en påfyllning från växtsaften kan sedan myggorna flyga upp till fem mil på. Även honorna lever till viss del på växtsaften utöver djur- och människoblodet från betten.

mygg

Slipp mygg på 5 smarta sätt 

Är du trött på att sommarkvällarna förstörs av besvärliga myggor? Då bör du testa våra fem bästa tips mot myggor. De är både effektiva och dessutom helt gratis.

1. Ditt klädval

Dina kläder spelar stor roll för att hålla myggorna bort. Det bästa är att välja ljusa heltäckande kläder som inte sitter för tight. Myggorna kan nämligen bara sticka på bar hud eller på ytor där tunna klädesplagg smiter åt. Myggor gillar även konstraster och mörka färger och därför bör du välja ljusa kläder.

2. Grilla mer

Vem hade kunnat tro att grillen är ett riktigt effektivt myggskydd? Myggorna gillar inte röken från grillen eftersom de inte kan se ordentligt. Dessutom gillar de inte lukten och håller sig därför på avstånd. Med andra ord är det bara att tända grillen och hålla sig nära röken för att slippa myggen.

3. Starka dofter

Starka dofter är något som myggor ogillar. Så ta på dig lite mer parfym än vanligt, ställ fram blommor och doftljus och använd riktigt med kryddor. Vitlök, persilja, rosmarin och lavendel är särskilt effektivt mot mygg. Testa dig fram för att se vad som passar för dig och ditt sällskap.

Det är också viktigt att tänka på att vissa söta dofter, exempelvis blommor och parfym, kan locka till sig getingar istället. Den enda starka doften som myggor faktiskt gillar är svett, så se till att använda rena skor och kläder på kvällen.

4. Tid och plats

Undvik att vara ute när myggen är som mest aktiva på dygnet och håll dig borta från myggtäta platser. Myggorna gillar framför allt gryningen och skymningen. Om du vill undvika den värsta mygganstormningen bör du håll dig inomhus under dessa tider.

Många vill gärna vara ute i skymningen och då kan det vara bra att använda sig av några av våra andra tips. Myggtäta platser karaktäriseras av skugga, fukt och lite vind.

5. Undvik alkoholen

Om du dricker alkohol kommer du att bli mer attraktiv för myggen. Det gäller framför allt om du dricker öl eftersom myggorna gillar öldoften.

När du är berusad ökar blodflödet såväl som koldioxiden i utandningen. Tyvärr är det något som myggen gillar och därför ökar risken för myggbett när du dricker alkohol.

Genom att minska eller helt undvika att dricka alkohol minskar du även risken för mygg.

Därför blir det extra mycket mygg

En så kallad ”myggsommar” är en sommar med extra mycket mygg. Vad är det egentligen som gör att det blir så många mygg vissa år? Här hittar du svaret på frågan.

Även kan vänta i åratal

Myggägg kan ligga och vänta i flera år innan de kläcks. De kan alltså vänta in de perfekta förutsättningarna innan de kläcks.

Vinter- och vårvädret avgör

En vintern med mycket snö gör att det kan bli mycket smältvatten och till och med översvämningar när värmen kommer. Eftersom myggor gillar områden där det är gott om vatten ger detta goda förutsättningar för att kläckningen av äggen. En torr varm vår har å andra sidan motsatt effekt eftersom det innebär färre vattenpölar. Om det blåser mycket minskar även risken för mygg.

Med andra ord ökar följande väder risken för en myggsommar:

  • Kall vinter med mycket snö.
  • Regnig och fuktig vår utan mycket vind.

9 otroliga fakta om mygg

Myggor är fruktansvärt irriterande och kan förstöra vilken trevlig sommarkväll som helst, men du skulle antagligen inte benämna dem som farliga insekter.

Jämför man med många andra djur är myggan inte speciellt mycket att höja på ögonbrynen för, men sanningen är att myggor inte bara kan ge kliande bett, utan att de också kan sprida sjukdomar som kan innebära svåra komplikationer.

Här är 9 unika och intressanta saker om den irriterande och blodsugande myggan!

1. En mygga – 300 ägg

Det krävs inte mer än en honmygga för att kunna producera 300 ägg. Då menar vi inte 300 ägg genom sin livstid, utan 300 ägg vid varje tillfälle. Totalt har man uppskattat att honmyggor lägger cirka 1000-3000 ägg under sin livstid, som är ca 2 veckor.

2. Myggor levde jämte dinosaurierna

Myggor har funnits ända sedan dinosaurierna härjade på jorden, vilket innebär att insekten är över 400 miljoner år gammal.

3. Blommornas nektar är myggornas föda

Trodde du att myggorna livnärde sig på människor? Då har du fel. Myggornas huvudsakliga föda består nämligen av nektar från blommor. Det är endast honmyggor som suger blod för att få i sig extra mycket protein i samband med äggproduktion.

4. Myggan dödar 2,7 miljoner människor årligen

Myggorna i Sverige är inte så farliga, men vissa familjer inom insektsarten är några av de farligaste i världen. Det är inte myggans bett i sig som kan orsaka dödsfall, utan de eventuella virus och sjukdomar som de kan sprida.

5. Myggan är ett viktigt byte

Myggorna fungerar som föda och ett mycket viktigt byte för mängder med olika djurarter. Utan myggan skulle många djurarter gå helt förlorade.

6. Andra djur är också av intresse

Det är inte bara människor som blir angripna av myggan, utan många myggarter suger också blod från kreatur, fåglar, reptiler och groddjur.

7. Mosquito coast fick inte sitt namn från myggor

Mosquito coast är ett område vid karibiska havet som fick sitt namn på grund av ett misstag. Området fick nämligen sitt namn genom en klassisk felstavning.

Det är lätt att man tror att det är det spanska ordet för ”liten fluga” som ligger bakom det, men så är alltså inte fallet. I England kallas de t.ex. för gnats, medan grekerna kallar myggorna för konopus.

8. Lukten av fotsvett är en delikatess

Lukten av fotsvett kan få vilken mygga som helst att dra uppmärksamheten till sig. Vill du minska risken för att bli biten kan du placera ut kittost, eftersom denna lukt är mycket lik svettiga fötter. Myggan tar då tillfället i akt och väljer hellre osten framför dig, eftersom det ses som ett mycket enklare byte.

9. Mörka kläder attraherar myggor

Vill du undvika myggor ska du satsa på ljus klädsel. Myggor drar sig nämligen hellre till mörka nyanser och speciellt blått.

Myggbett – varför drabbas vissa mer än andra?

Hur kommer det sig att vissa kan klara sig igenom sommaren med knappt ett enda myggbett, medan andra blir bitna flera gånger om? Det som bland annat spelar roll är din andedräkt, din kroppsvärme och din doft för om du slipper undan eller inte.

Allergisk mot myggbett?

De allra flesta som blir bitna av myggor får upphöja, röda prickar som kliar, men för vissa kan reaktionerna bli starkare än så. Att vara överkänslig eller allergisk mot myggbett är idag relativt vanligt och det är inte själva bettet, utan de kemikalier som myggan sprutar in, som man då reagerar på.

Om du upplever starka reaktioner vid myggbett, t.ex. extrem klåda eller att betten sprider sig på egen hand, kan du lida av myggbetts-allergi. Betten kan också bli mycket stora och svullna, samt kännas varma.

Orsak till klåda från myggbett

I samband med att en mygga biter dig sprutar den också in kemikalier genom sitt saliv. Dessa kemikalier säkerställer att ditt blod inte stelnar och att myggan kan suga klart i lugn och ro. Kemikalierna kan snabbt få din kropps immunförsvar att reagera, vilket bidrar till att bettet börjar klia. Vid en allergisk reaktion på myggans saliv blir reaktionen betydligt starkare.

Symptom på myggbett

De vanligaste symptomet på att du har fått ett myggbett är att huden svullnar och blir röd vid området där myggan stuckit. Klådan kan börja direkt och hålla i sig under loppet av några dagar. Det kan vara svårt att avgöra om du har blivit biten av en mygga eller ett knott, eftersom symptom är detsamma.

Många upplever att det är obehagligt att få myggbett nära ögonen eller i ansiktet, men det är inte allvarligare än att bli stucken någon annanstans.

Vad kan jag göra själv?

Det enda du kan göra för att bli av med ett myggbett är att vänta ut det, men under tiden kan du ta till hjälpmedel för att lindra den värsta klådan. Här kan det fungera bra med kylbalsam eller kallt vatten, men även alsolsprit och alsolgel kan ha bra effekt. Fördelen med det sistnämnda är även att alkoholen i alsolspriten eller gelen hjälper bettet att torka ut snabbare.

Behandling vid myggbett

Du behöver inte söka vård om du har blivit stucken av en mygga och upplever en normal reaktion. Om du däremot känner smärta, får svullnad och rodnad som ökar kraftigt kan du vända dig till en vårdcentral. Detta gäller även för den som får en stark reaktion efter att ha fått flera bett samtidigt.

Frågor och svar

Vad kännetecknar myggmedel för barn?

Myggmedel innehåller ofta ämnet DEET och produkter med hög procent DEET bör undvikas på barn. Detta då det är ett starkt bekämpningsämne. Även produkter med låg nivå av DEET kan ha ålderbegränsning utifrån att det innehåller andra starka ämnen. För småbarn rekommenderas framförallt myggnät och andra myggskydd.

Suger alla myggarter blod?

Det finns ungefär 2500 olika arter av mygg i Sverige och av dessa är det ca 30 som suger blod och därmed kan skapa de kliande myggbetten.

Vad är bästa sättet att bekämpa mygg?

Bästa sättet är att bekämpa myggen redan på våren så att beståndet hålls nere. Det sker med myggfångare (finns för utomhus- och inomhusbruk). Det betyder däremot inte att problemet helt kommer att försvinna men kan minskas i förhållande till om dessa fällor inte använts.

Kan mygg sprida sjukdomar?

Myggor kan sprida sjukdomar som harpest, tularemi och ockelbosjukan (bärplockarsjukan). Detta är däremot ovanligt och förekomsten av sjukdomsspridning varierar över landet.

När behöver jag söka vård på hälsocentral?

Det är mycket sällan som myggbett resulterar i att personen behöver söka vård på en hälsocentral. Uppstår det svullnader som värker (ej enbart kliar) även ett par dagar efter sticket kan tid hos läkare bokas. Det anses däremot inte vara akut och uppstår smärta på helgen kan kontakt tas på kommande vardag.

Klicka för att se fler Myggprodukter

Betyg på guiden:

4.4/5 - (27 votes)