Möss » Bli av med guide

mus

Möss i bostaden är sällan en angenäm upplevelse, de sprider smitta via sin avföring och lämnar ofta otrevliga spår och skadegörelse efter sig. De gnager gärna sönder elledningar och kissar i isoleringen som börjar lukta. Läs gärna vår guide om de olika produkterna och preventiva åtgärder längre ner på sidan.

Snabbguide

  1. Städa: Möss lockas till platser där de hittar föda. Håll rent och se till att mössen inte når smulor, matrester eller sopor. 
  2. Fånga: Fånga möss med slagfällor, tippfällor eller kolsyrefällor. 
  3. Locka: Använd lockbete för att öka musfällornas effektivitet. 
  4. Motverka: Mus & Råttskrämmor ansluts i vägguttaget och avger ett ultraljud som gnagare upplever obehagligt.  
  5. Täta: Täta springor där mössen kan ta sig in.

Möss kan många gånger vara värre att få besök av i hemmet än råttor. Råttor kan visserligen slinka in i små utrymmen, men möss är riktiga ”Houdinis” i jämförelse. Mössen är inte heller så lätta att lokalisera då de kan bosätta sig i minimala skrymslen i väggar, golv, vinds- och källarutrymmen och sedan göra snabbfotade utflykter till olika platser i bostaden.

Våra skafferier är naturligtvis populära besöksmål, vilket ofta visar sig i form av söndergnagda matförpackningar och små bajspluttar på hyllorna. Ibland kan man även höra pip eller krafsande inifrån skåpen. Det är illa nog i sig, men om mössen får för sig att bygga bo i en vägg där det finns elkablar kan konsekvenserna bli riktigt allvarliga. Därför bör man agera snabbt om man märker att man har fått påhälsning av möss.

Fällor för möss

Man kan börja med att försöka avskräcka mössen, men om skrämseltaktiken inte har någon effekt kan man gå vidare med fällor. Det finns mängder av olika musfällor att välja mellan, både för levandefångst och dödande slagfällor. De sistnämnda finns numera i en uppsjö av olika varianter med speciella funktioner som ska göra fällorna mer skonsamma och säkra. Det viktigaste är att man väljer en slagfälla som dödar direkt så att musen slipper lida. Fällorna placeras lämpligtvis där man tidigare sett spår av mössen och laddas med något som är mer lockande än det som finns på hyllorna.

Betesstationer med gift

Lyckas man inte stoppa musinvasionen med fällor är sista utvägen att använda giftbete. Rozol är det vanligaste och finns både som block och pasta. Blocken är temperatur- och vädertåliga och passar därför bra för användning i otempererade garage och runt huset. Pastan fungerar bäst inomhus. Oavsett vilket man väljer så måste giftbetet användas i åverkanssäkra betesstationer avsedda för möss, så att inga andra djur kan komma åt det. Mössen dör inte direkt. Det tar några dagar innan giftet verkar, vilket gör att fler möss vågar sig på att äta av betet. Därmed kan man också komma åt större populationer.

Musen – En ovälkommen gäst

Om man har fått möss på besök brukar det sällan uppdagas genom att man bokstavligt talat möter en mus i hallen. Möss är inte överväldigande skygga, men de är smarta och vet när de ska hålla sig undan. Däremot kan man märka av deras närvaro i form av diffust krafsande i väggar och skåp, gnagmärken, spillning, utrivna kompost- och soppåsar, trasiga förpackningar eller stulen mat. Det värsta är dock om mössen tar sig in i väggar eller elskåp och tuggar sönder något vitalt. Kortslutningar och bränder har många gånger fått sin förklaring i en söndergnagd elkabel. Kort sagt, möss vill man inte ha i bostaden.

Musbekämpning i hemmet

Möss kan slinka in i öppningar på endast ett par centimeter, så även om man täpper till synliga hål kan det vara svårt att stoppa dem om de verkligen vill in i ens hem. Det finns dock flera metoder att bli av med dessa oönskade gäster. Till att börja med kan man givetvis försöka skrämma bort inkräktarna, men om detta inte fungerar är musfällor i regel nästa steg.

Fällor finns i många olika modeller, både med dödande verkan och för levandefångst. Vilken slags musfälla man ska välja beror dels på ens eget förhållningssätt, dels på situationen.

mus i skafferi

Mus i skafferiet

Bete för möss och musfällor

Det räcker inte med att köpa bra musfällor och ställa ut dem strategiskt. Det är minst lika viktigt att du väljer rätt sorts bete och hanterar det på rätt sätt. Utan ett bra lockbete kommer inga möss att gå i din fälla. Här hittar du de bästa betestipsen till musfällan.

Livsmedel som passar som bete

Du behöver bara öppna skafferiet för att hitta passande beten till musfällan. Det finns många livsmedel som lockar till sig mössen, bland annat:

  • Torkad frukt, exempelvis russin och dadlar.
  • Något sött och kladdigt, exempelvis jordnötssmör, nötcrème, banan eller choklad.
  • Torkat eller rökt kött. exempelvis bacon och salami.
  • Nötter, frön och muesli.

I naturen äter möss framför allt nötter och frön eftersom de innehåller både fett och protein. Ovanstående livsmedel är väl beprövade beten, men du kan testa dig fram och se vad som fungerar i dina fällor.

Professionellt lockbete

För många fungerar det allra bäst att använda professionella lockbeten i musfällan (Provoke® Lockbete för möss). Det kan vara särskilt effektivt om mössen är mätta eller har tröttnat på dina vanliga lockbeten. Det finns flera professionella lockbeten som enkelt droppas på fällan. Oftast krävs det endast en lite mängd och fungerar även i hem med allergiker.

Bete som du bör undvika

Många gör misstaget att använda ost som lockbete. Att möss skulle gilla ost är en seglivad myt som kommer från populärkulturen. De flesta av oss har nog sett en tecknad film där mössen letar efter ost. I verkligheten är det dock få möss som gillar ost.

Förmodligen kommer myten från att ost förr i tiden lagrades ganska oskyddat och långt ned vilket gjorde det till ett lätt byte för mössen till skillnad mot skinkor och kött som ofta hängdes upp. Eftersom mössen inte hade något annat val gav de sig på osten.

Idag vet vi dock att det finns många andra livsmedel som de föredrar och därför gör du bäst i att välja något annat än ost som lockbete. Även honung anses vara ett dåligt lockbete i musfällan.

Så hanterar du betet på bästa sätt

Självklart spelar det stor roll vad du använder som lockbete, men det är lika viktigt hur du handskas med det. Här hittar du tre tips om hur du bäst hanterar ditt lockbete.

Tips 1: Använd inte för mycket bete

Att använda för mycket bete på fällan är ett vanligt misstag. Möss har ett mycket bra luktsinne och de kommer att lockas även av små beten. Om betet är för stort är det nämligen risk att musen bara knaprar på betet vilket resulterar i att fällan inte löser ut sig. Med ett mindre bete ökar chansen att du faktiskt fångar musen i fällan.

Tips 2: Använd kladdigt bete

Genom att använda ett kladdigt bete, exempelvis jordnötssmör, kan inte musen flytta betet. Med andra ord ökar chansen att fällan löser ut sig om du använder kladdiga blockbeten.

Tips 3: Rör inte betet med händerna

Sist men inte minst bör du använda handskar när du hanterar lockbetet. Om du inte skyddar dina händer är det stor risk att mössen kan känna lukten av dig på betet. Det kan göra att mössen avstår från att äta betet. Med handskar eller någon form av verktyg minskar du risken för doftspår som skrämmer bort mössen.

Klicka för att se fler produkter för Möss

Betyg på guiden:

4/5 - (31 votes)