Mal » Bli av med guide

mal

Mal i garderoben är något de flesta ryser av när de tänker på, och många har också råkat ut för det. Man öppnar upp vintergarderoben inför hösten för att ta fram vinterns jackor och tröjor och upptäcker till sin fasa att det finns malar och skräp bland kläderna efter deras framfart.

Känslan av att öppna och se 4-5 stycken små bevingade kryp släppa sitt grepp om dina kläder och fort flyga ut för att sprida sig i rummet är inte vad man vill uppleva! Här får du tips på bra malmedel och hur du ska bli av med malen i ditt hus.

Snabbguide

  1. Städa: Hitta källan till malen. Städa ordentligt för att få bort alla ägg, larver och puppor. Textilier bör tvättas på hög temperatur eller frysas in för att döda kvarvarande larver. Använd insektsspray vid springor och lister där larverna kan gömma sig. Malätna livsmedel måste kastas.
  2. Fånga: Placera ut malfällor som fångar kvarvarande mal, fällorna kan även användas för att förebygga nya angrepp.
  3. Rödceder: Använd rödcederträ i garderober och lådor.

Olika typer av mal

Malfjärilar finns i många varianter, de som vanligtvis bosätter sig i våra hem är kvarnmott, indisk mjölmott, päls- och klädesmal. Motten hittar man normalt i kök och skafferier, där larverna äter mjöl och torrvaror samtidigt som de spinner en illaluktande fekaliefylld väv över maten.

Päls- och klädesmal trivs i garderober och mörka förvaringsutrymmen där de lägger sina ägg i sprickor och skrevor. Larverna äter naturfibrer och kan snabbt orsaka stora hål på kläder och andra textilier. Även pälsängern brukar angripa kläder, främst av päls och ylle, men ska inte förväxlas med malen då den i själva verket är en skalbagge. Den kan dock förebyggas och bekämpas på samma sätt.

De olika malarnas namn specificerar vad sorten har för absoluta favoritmat. Här nedan beskriver vi hur man ser skillnad på dem:

  • Klädesmal, Tineola bisselliella: Detta är en mal med guldskimrande eller gul färg. Den ger sig på textilier och naturliga material som ylle i sitt larvstadie.
  • Pälsmal, Tinea pellionella: Ser ut som klädesmalen men den ger sig som larv bara på produkter med naturligt hår och päls.
  • Livsmedelsmal, matmal: Det finns flera olika typer av matmalar och de ger sig alla på olika livsmedelstyper. Choklad, spannmål, ris med mera är mycket omtyckt. Larverna spinner trådar i livsmedlet och detta gör maten otjänlig.
  • Pälsänger, Attagenus pellio: Förväxlas ofta med mal. Den angriper som larv naturliga material och textilier. Larven är ungefär 10 mm lång och har ett brunt/ svart yttre med gula markeringar och gula borst. Skalbaggen har ett svart glänsande skal och är ungefär 5 mm med två ljusa prickar på ryggen.

Det går att se om det är pälsänger eller mal som varit framme. Genom att titta på kanten av skadan eller hålet kan man se skillnad. Om kanten är tydlig har en pälsängerlarv varit framme. Om det däremot finns ludd i kanten är det en larv från klädesmalen.

Bli av med mal

Om olyckan varit framme och man har hittat otrevliga små hål i sina plagg och inser att malen finns i garderoben, är det bara att riva ut allt och storstäda. Här måste man vara mycket noggrann.

Tvätta alla plagg som fanns i utrymmet, dammsug, våttorka och avsluta med en insektsspray. Håll sedan noggrann koll så att malen inte kommer tillbaka. Det kan vara läge att städa hela rummet lika noga och inte bara den garderob eller byrå du nyss rengjort, då malen kanske även finns utanför.

Vill man vara extra försiktig eller har stora problem med mal, ska man inte bara slänga dammsugarpåsen i soporna utan lägga den i frysen först så att man verkligen är säker på att inga levande kryp finns kvar som sedan skulle kunna sprida sig ännu en gång innan man har hunnit slänga soporna.

Tänk på att de även skulle kunna sprida sig i soprummet om soppåsarna hinner ligga där några dagar innan tömning sker.

OBS! Låt absolut inte påsen sitta kvar i dammsugaren, då har du snart tillbaka krypen i ditt hem igen!

6 förebyggande steg

Här får du en smidig checklista att följa för att slippa att få in malen från början. Om du gör detta som en regelbunden rutin har du kommit långt:

Checklista

  1. Håll alltid rent i garderober, lådor eller andra förvaringsplatser där du har textilier. Dammsug inte enbart utan våttorka även utrymmet.
  2. Mal tycker främst om yllefibrer, har du t.ex. en tjock älsklingströja eller filt bör du se till att den förvaras i en tätt försluten plastpåse eller plastlåda. Det försvårar oerhört för malen att få möjlighet att angripa yllet.
  3. Använd gärna insektsspray när du har städat ur garderoben, så att du verkligen försöker förebygga på alla sätt som är möjliga.
  4. Lägg aldrig in smutsiga plagg i garderoben, då hjälper du malen med att ge den mat!
  5. Låt inte saker ligga för länge i en garderob. Ta ut sakerna då och då, se över att allt ser ok ut, skaka ur plaggen och lufta dem. Detta görs smidigast samtidigt som du ändå ska göra punkt 1, att städa.

Så kommer malarna in

Ett vanligt sätt är att man köpt ett plagg eller en möbel på t.ex second hand och inte tänker på att noga rengöra det innan man placerar det i sitt hem. Ett annat sätt kan vara att man övertagit något från en äldre släkting och inte tänker på eller inte vet, att föremålet stått på släktingens dammiga vind i 30 år. Även dessa saker bör noggrant ses över och rengöras.
Andra sätt malen kan komma in är via djur, djurs bon och döda djur (tex om du har en katt som tar med sig en död mus hem), man bör alltid vara observant om man har djur eller hanterar djur ofta.

Dammiga utrymmen nästan garanterar olika typer av skadedjur. Det behöver inte enbart gälla malen, så oavsett vilka skadedjur det gäller bör man alltid städa regelbundet.

Fakta om mal

  • Det är malens larver som är boven i dramat och äter hål på dina textilier. Vuxna malar kan inte tugga.
  • Malens larver är ca 10 mm långa och den vuxna malen något större.
  • Det finns två olika typer av mal som man ska se upp för: klädesmal och pälsmal. Båda kan angripa dina textiler men har lite olika färg: gulaktiga eller gråaktiga.
  • Problemet med mal inomhus har minskat avsevärt sedan människan har börjat använda mer syntetiska material och inte bara ylle eller andra naturmaterial.
  • Malen angriper bara syntetiska material om de är blandade med något naturligt material eller om det är smutsigt.
  • Malen tycker allra bäst om material som fjädrar, päls och hår.
  • En hona kan lägga upp till 100 vita små ägg vid samma tillfälle och de kläcks efter några dagar.
  • Bästa temperaturen för malen att föröka sig i är 25 grader.
  • I Sverige finns ca 50 olika typer av mal, men det är just klädesmal och pälsmal som är de vi oftast menar när vi talar om malar.
  • Det finns även malfällor att köpa, exempelvis klisterfällor med en doft som malen tycker om. De fastnar och dör.
  • Störst risk att få in nya malar är på våren då vi ofta vill vädra och öppna upp våra hem. Ofta upptäcker vi dem inte förrän de redan lagt ägg och larverna hunnit bita hål i plaggen.
  • Använd gärna myggnät om du vill sova med öppet fönster, så att malarna inte kan flyga in.

Förhoppningsvis har du nu fått en hel del att tänka på och massor av olika tips att prova för att hålla malen undan ditt hem. Även en sann djurvän kan nog hålla med om att malen inte hör hemma i garderoben för att festa på kläderna. Bättre att förebygga än att tvingas rengöra hela huset efter malens framfart är ett faktum!

Förebygg malangrepp

Med tanke på att varje hona lägger hundratals ägg åt gången kan malen vara mycket svår att bli av med om den väl hunnit etablera sig. Därför är det alltid bäst att agera förebyggande och se till att göra sitt hem maximalt ogästvänligt för malfjärilarna.

Malägg och larver kan finnas i nyinköpta matvaror. Förvara alltid livsmedel i slutna förpackningar så hindras larverna från att sprida sig i köksskåpen. Tvätta även secondhandplagg innan du hänger in dem i garderoben.

Feromonbaserade indikationsfällor som snärjer parningssugna hanar är utmärkta hjälpmedel för att bekämpa mal både i kök och klädskåp. Eventuell fångst varnar tidigt om ett stundande angrepp så att man snabbt kan vidta åtgärder.

Viktiga förebyggande åtgärder

Det finns en hel del man kan göra för att förhindra och förebygga olika malangrepp. De allra viktigaste sakerna att tänka på är att städa, förvara kläder på ett bra sätt, vädra, och eventuellt sätta ut malfällor. Under sommarhalvåret är det extra viktigt att tänka på detta eftersom malfjärilar lätt kan flyga in när man vädrar.

Håll det rent även i garderober. Städa dem grundligt då och då och skaka också ur kläderna. Det är också viktigt att dammsuga och torka av samt spraya med lite insektsspray. Det är också viktigt att aldrig lägga in smutsiga plagg i garderoben. Många väljer att inte tvätta ömtåliga plagg och då är det av än större vikt att använda insektsspray eller vakuumförpackning.

När det gäller förvaring bör man alltid ha som regel att bara lägga in rena saker i garderober. Om man ska långtidsförvara kläder eller liknande bör man använda vakuumpåsar med mera eftersom de annars kan riskera att bli angripna.

Om man inte har några förebyggande metoder som bekämpar malar, som fällor eller liknande, bör man ta det lite försiktigt när man vädrar och helst bör man använda insektsnät. Under sommaren är malarna extra aktiva och då gäller det att se upp lite extra.

Så blir du av med mal

Man bekämpar både pälsmal och klädesmal på samma sätt. Om man får in livsmedelsmal måste den dock bekämpas på andra sätt eftersom larverna ger sig på matvaror.
Det är ofta relativt enkelt att bekämpa pälsmal och klädesmal. Det första man bör göra är att städa ordentligt samt tvätta alla kläder. Sedan bör man spraya lister och liknande med insektsspray eftersom mallarver ofta brukar gömma sig där.

För att förhindra spridning samt fånga malfjärilar som överlevt städning fungerar malfällor bra. För att skydda kläderna är det också bra att sätta in malfällor i garderoben samt att se över hur man förvarar sina kläder. När man väl har gjort allt detta bör man återigen upprepa samma åtgärder efter ungefär en månad.

När det gäller livsmedelsmal är den något svårare att bekämpa, detta eftersom den bor i mat och andra utrymmen som är svårt att nå. För det första bör man kasta alla varor som har angripits samt de som man misstänker kan vara drabbade. Efter detta bör man noggrant städa ur skafferi med mera och under flera veckors tid bör man undvika spill och smulor. Det är också viktigt att förvara maten i plastförpackningar som sluter tätt.

FAQ – Vanliga frågor

Vad rekommenderas mot mal?

Det bästa är att både bekämpa malen samt genomföra proaktiva åtgärder som minskar att de återkommer. Vid problem med mal bör först dammsugning och våttorkning ske så att det är rent och utan damm. Ställ ut malfällor i garderober och mindre utrymmen för att snabbt upptäcka eventuella angrepp. Använd även rödceder som gör att ett flertal insekter håller sig på avstånd.

Hur väljer jag rätt malfälla?

Vid problem med mal i garderober (vanligast) och andra ställen där det finns textilier ska fälla för klädes- och pälsmal väljas. Är det problem med mal i köket är det troligtvis livsmedelsmal varpå fälla för dessa bör väljas.

Vad är det för mal jag har?

Mal som förekommer vid textilier är generellt klädesmal eller pälsmal medan mal som förkommer i köket generellt är livsmedelsmal. Det går även att känna igenom de olika malarna utifrån de skador de skapar. Klädesmalen skapar små hål på kläderna och livsmedelsmalens kännetecken är de klibbiga trådarna som de lämnar efter sig i torra livsmedel så som mjölprodukter, skorpor, ris och kex.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (52 votes)