Hem / Hem & Städ / Rengöring / Tvättmedel

Tvättmedel

Här hittar du allt du behöver för att få din tvätt ren och fräsch med produkter som är extra snälla mot miljön. Ta hand om både kläder, hud och miljö med skonsamma tvättmedel med härliga och naturliga dofter.

Se vårt utbud av tvättmedel i flytande form som både är effektiva och miljövänliga. Produkterna har dofter från naturliga eteriska oljor och ekologiskt blomvatten som får tvätten att dofta fräscht utan artificiella doftämnen.

Endast ett sökresultat


Miljövänligt och ekologiskt tvättmedel

Det finns många tvättmedel som kan innehålla ämnen som påverkar både vår hälsa och natur negativt. Alla tvättmedel i vårt utbud är miljövänliga som både är snälla mot miljön och tvättar rent effektivt.

Vill man vara riktigt klimatsmart i samband med att man använder miljövänligt och ekologiskt tvättmedel kan man även återanvända sköljvattnet från tvättmaskinen, det så kallade gråvattnet, till trädgården.

Tvättmedel från Eco Clean Nordic

I utbudet finns miljövänlig, ekologisk och vegansk flytande tvättmedel från Eco Clean Nordic. Medlet är ekologiskt och växtbaserat med naturliga och bionedbrytbara ingredienser och har dofter från naturlig eterisk olja och ekologiskt blomvatten. Välj en ljuvlig doft av lugnande lavendel eller en frisk doft av citron.

Produkter från Eco Clean Nordic är ECOCERT certifierade och flaskorna är tillverkade av återvunnen plast.

Fördelar med flytande tvättmedel

Det finns många fördelar med att välja ett flytande tvättmedel framför ett i pulverform. Den flytande varianten fördelar sig bättre i tvätten. Det sköljs också lättare ur tvätten med mindre risk att medlet sitter kvar och lämnar ränder på materialet samtidigt som det heller inte lämnar några beläggningar i tvättmaskinen. Andra fördelar är att textilier behåller färgen bättre och får längre livslängd.

Nackdelar med tvättmedel i flytande form

Det finns inte så många nackdelar med att välja flytande tvättmedel. Nackdelarna är att det kan blir dyrare per tvätt och eftersom det inte innehåller blekmedel kan det vara svårt att få bort de allra svåraste fläckarna. I de fallen kan man komplettera med galltvål som fungerar mycket bra mot fläckar.

Behandla fläckar innan du tvättar

Om det finns fläckar på kläderna eller andra textilier kan dessa behöva behandlas innan tvätt. Det finns många produkter för detta, bland annat galltvål och fläckborttagare med aktivt syre. Att rengöra med syre i stället för kemikalier och är både skonsamt mot tyget och miljön.

Så tvättar du mer hållbart

Genom att tvätta kläder och textilier mer hållbart både ökar man materialets livslängd och är snäll mot miljön. Varje gång något tvättas sliter det på tyget och det första steget alla kan göra är att bara tvätta det som faktiskt är smutsigt.

Dosering

Beroende på vattnets hårdhet, tvättmängd och vilket tvättmedel man använder kan doseringen variera. Följ rekommendationerna som står på förpackningen utifrån vilket typ av vatten och mängd tvätt. Ofta kan man dessutom halvera den rekommenderade dosen och ändå få ett bra tvättresultat. Samtidigt sparar man både pengar och på miljö.

Tvättmängden

Att tvätta full maskin är ett råd de flesta har hört och det sparar energi vilket är bra för miljön. Tänk dock på att inte fylla maskinen helt full. För mycket tvätt skadar maskinen, då motorn får jobba hårdare, men det kan också skada tvätten.

Undvik sköljmedel

Sköljmedel belastar både textilierna och miljön så försök att undvika detta. Ska inte kläderna torktumlas och man vill ha mjukare ren tvätt fungerar utspädd ättika bra att använda.

Temperatur

Tvätta inte i högre temperatur än nödvändigt. Utgå alltid från hur smutsig tvätten är.

Torkning

Låt gärna tvätten självtorka om det finns möjlighet till det.