Råttor - Så bekämpar du dem

En av människans värsta skräck är råttor, och det är inte konstigt med tanke på vad de små liven kan åstadkomma. Vissa tycker visserligen att råttor är gulliga små djur och tvekar inte en sekund på att köpa hem en och ha i bur - men en vanlig råtta som finnes ute i naturen är ofta en stor smittspridare och anses vara en ohyra.

Mest sålda

Visar alla 38 resultat

Populär
-13%
69 kr
-34%
-13%
-28%
-20%
-14%
-11%
Värdepaket
-3%
-18%
-11%
Värdepaket
-14%
-24%
Populär

Kort om råttor

När man ser en råtta så kan man tycka det verkar otroligt att denna lilla varelse kan ta sig runt i husens allra minsta skrymslen och vrår. Men en råtta är oerhört vig och en fantastisk klättrare, vilket betyder att den lätt kan ta sig runt i stora fastigheter från våning till våning genom att använda väggarna och avloppsrören. De är också bra på att hoppa och kan göra sig hur smala som helst genom att klämma in sig i hål på bara 20 mm. En stor nackdel med råttor är att de älskar att rota runt i sopor och liknande. Detta betyder givetvis att de drar sig till städer där de vet att det finns ett stort utbud av mat. I värsta fall kan de komma i stora flockar och göra livet surt för icke ont anande stadsbor. Den vanligaste arten är brunråttan och den går att se i hela världen. Råttor förökar sig snabbt och sprider sig nästan med vinden, om man skämtsamt får uttrycka det så.

Råttor och smittspridning

Trots att vissa inte förmår att se längre än att råttan är en söt, fluffig krabat, så är det viktigt att poängtera att dessa är en av de största smittspridare som finns. Bland annat var det råttor som orsakade pesten, vad man har kommit fram till. På grund av att de samlar på sig stora bakteriehärdar och sprider dessa via urin och avföring, så är det lätt att även andra djur och människan själv blir drabbad. Förutom smitta och sjukdomar tillhör råttan släktet gnagare och gör verkligen skäl för sitt namn. En råtta kan kapa av både elkablar och sladdar och orsaka oväntade strömavbrott i hemmen.

Så vet du om du har råttor

Såvida du inte har köpt hem bröd och annan mat i förpackningar, som helt plötsligt bara består av smulor och hål i plasten - så kan det vid första anblick vara svårt att veta om du tampas med råttor. Dock finns det tydliga signaler som du aldrig får ignorera. Råttor förökar sig som sagt i en rasande fart och har du en så har du snart fler.
  • För det första ska du ha koll på råttspillning. Det ser ut som små svarta avlånga korn som ligger lite här och var - ofta i mindre mängder på olika ställen.
  • Se om det finns hål i matförpackningar och glöm för Guds skull inte att titta till ostarna. Brödpaket gnags lätt sönder och råttorna mumsar gärna i sig bröd tills det bara finns smulor kvar.
  • Lyssna om du hör små pip. Råttor "pratar" gärna med varandra lite då och då och de hörs också nattetid då de rumsar runt på vinden eller i källaren.
  • Kolla också efter råtthål och gångar.

Checklista förebyggande åtgärder

Så fort du har insett att du har fått oväntat besök i form av råttor, så gäller det att direkt vidta åtgärder om du inte vill bli fånge i ditt eget hem.
  • För det första bör du täppa till eventuella hål och gångar och råtthål så att du minskar risken att råttorna tar sig runt. Täck för med metallnät så att råttorna inte kan gnaga sönder det.
  • Låt inte soporna stå för länge vid ytterdörren - det lockar till sig råttor på nolltid och ju oftare du begår detta misstag, desto fler kommer att få nys om det. Om du ställer ut soporna, så slut om säcken ordentligt och stäng igen sophuset efter dig.
  • Håll rent utanför huset och undvik att mata djur som fåglar eller katter som kommer på besök. Gamla rester och fågelspillning är en guldgruva för råttor.

Låt inte råttorna komma in via avlopp

Avloppen är det vanligaste sättet för en råtta att ta sig in som objuden gäst. De utgör bra boplatser och förflyttningsvägar som gör att de kan ta sig fram utan att bli byte för andra djur. Det gäller då för dig som husägare att täppa igen alla öppningar där råttorna kan ta sig in. Se till att vattenlåsen är fyllda i golvbrunnarna, täpp igen rör som inte tjänar sitt syfte och täta alla rör och ledningar. Tänk också på vad du spolar ned i avloppen. Fett och matrester täpper igen avloppsrören och blir dessutom en förträfflig boplats för råttorna.

Så bekämpar du råttor

Idag finns ett antal bekämpningsmetoder för att bli kvitt råttorna. Att ställa ut råttfällor lite här och var, var vanligt förr i tiden - men om du vill undvika att se döda råttor i hörnen av ditt hus eller gå i en fälla själv, så kan du använda råttgift. Gift måste du dock vara försiktig med om du har andra husdjur eller barn som kan få i sig det av misstag. Idag kan du dock använda olika råttfällor om du inte vill gillra de klassiska fällorna. Här nedan finns några exempel på råttfällor av modernt slag.
  • Elfällor där råttorna dödas med elstötar
  • Automatiska fällor som fungerar i flera omgångar
  • Levandefångstfällor för den djurvänlige - råttan fångas enbart och kan släppas ut i det fria
  • Ultraljudsskrämmare - ingen fälla utan en manick som avger ett irriterande ljud för råttor, dock inte för människor och andra större husdjur

Hjälp mot råttor

Om du vill lita till andra personer och företag, så går det bra att ringa Anticimex för råttbekämpning. Tänk också på att på kommunens mark och i deras avlopp ligger det på deras ansvar att ta bort ohyran. Ring därför om du misstänker råttinvasion. Är du hyresgäst så ska fastighetsägaren se till att råttorna tas bort. Är du emellertid husägare så får du stå för kalaset själv även om hemförsäkringen kan täcka det mesta.

Mer om råttor

Råttor är gnagare och allätare. Vanligtvis föredrar de mat från växtriket och frön, men får de chansen att äta människoföda så tar de varje tillfälle i akt. En råtta brukar bli ca 20 cm, men det finns även exempel när en råtta har blivit långt över 30 cm lång. Råttorna fortplantar sig snabbt och får ofta upp till 12 ungar i varje kull, som kan bli till en gång i månaden. Den vanligaste arten är brunråtta men även tamråttan och svartråttan är vanligt förekommande i Sverige.