Koppartejp

Koppartejp (snigeltejp) används för att skapa ett skydd mot sniglar vid exempelvis odlingar i krukor och odlingslådor. Tejpen fästes runt dessa och när sniglarna kommer i kontakt med tejpen skapas en minimal elektrisk stöt. Dessa uppfattas som obehagliga och snigeln passar inte tejpen.

Läs vår guide, under produkterna, kring hur koppartejp effektivast används för att hålla sniglarna på avstånd.

Visar alla 2 resultat

-16%
Populär

Så fungerar koppartejp för sniglar

Koppartejp är ett effektivt, och miljövänligt, sätt att skapa barriärer för sniglarnas framfart. Tejpen används bland annat för att hålla sniglarna borta från mindre odlingar (krukor, pallkragar osv) samt vid små uteplatser. Koppartejpen fästes på ett torrt och rent underlag. Den fäster exempelvis mycket bra på hyvlat och impregnerat virke som är vanligt för att bygga odlingslådor. Skulle tejpen lossna går det, på trä, även att fästa den ytterligare med häftstift eller häftpistol. Vid kontakt med koppartejpen kommer sniglarna att få en mycket svag elstöt. Detta utifrån att sniglarna slem skapar dessa stötar i kontakt med koppar (som leder ström mycket bra). Denna stöt är obehaglig för dem vilket gör att de väljer en annan väg. Stöten kommer alltså inte att döda sniglarna eller andra djur. Tejpen skyddar mot, men bekämpar inte snigelpopulationen. För bäst effekt kan därför koppartejpen användas för att skydda odlingar samtidigt som sniglarna bekämpas med snigelfällor och naturvänligt bekämpningsmedel (se Kompletterande produkter längre ner).

Montering och användning

  1. Prova fäste
Torka av ytan och prova om tejpen fäster tillräckligt. På exempelvis grovmönstrat trä och betong kan det vara svårt att få tejpen att fästa.
  1. Torrt och rent
Ytan som koppartejpen ska fästa på behöver vara torr och ren.
  1. Applicera
Planera så att tejpen verkligen skapar den barriär som önskas. Med andra ord att den når runt hela det objekt som ska skyddas. Det bästa är att applicera koppartejpen innan snigelsäsongen börjar. Det finns annars en risk att det finns sniglar på ”fel” sida av barriären.
  1. Rengör vid behov
Skulle det komma mycket jord, grenar och annan smuts på tejpen är risken att sniglarna kan passera utan att de får den avskräckande stöten. Detta uppstår framförallt om tejpen är monterad nära marken, exempelvis längst ner på en kruka. Tejpen är visserligen glansig, och står emot smuts bra, men väder och vind kan ändå skapa ”fria vägar” åt sniglarna.  

Kompletterande produkter

Koppartejp används för att avskärma, och skydda, en specifik del av trädgården. Det kan exempelvis vara för att stoppa sniglarna att ta sig in i rabatterna eller upp på altanen. Däremot sker ingen bekämpning av dem. Önskas bekämpning kan följande produkter användas. Nematoder Det finns ett flertal bekämpningsmedel mot sniglar som består av nematoder. Dessa vattnas ner i gräsmattan varpå de kommer att söka sig till sniglarna och bekämpa dem. Ett biologiskt och helt naturligt sätt att bekämpa sniglar. Det tar däremot upp till 6 veckor innan full effekt nås. Ferramol Det medel som främst används för att bekämpa sniglar är Ferramol. Det är ett granulat tillverkat av järnfosfat som är helt nedbrytningsbart i naturen. Med smaktillsatser lockas sniglarna att äta granulatet vilket gör att de dör inom några dagar.

Fäster tejpen på alla sorts underlag?

Nej, tejp fäster generellt dåligt på mycket ”skrovliga” material. Därmed kommer det vara svårt att fästa den på exempelvis betongkrukor. På trä kan häftstift användas för att skapa bättre fäste.

Är stöten farlig för djuren?

Nej, stöten som skapas är så svag att sniglarna bara upplever det som obehagligt. Det är därmed ett helt djurvänligt sätt att hålla sniglarna på avstånd.

Hur länge är koppartejpen aktiv?

Tejpen fungerar flera säsonger. Börjar de bli mycket påverkade av väder och vind bör de bytas ut.

Är snigeltejp samma sak som koppartejp?

Ja, det finns ett par olika namn på denna produkt men det är exakt samma sak. En tejp som är tillverkad av koppar och som skapar en barriär som sniglarna inte vill passera.