Fågelskrämmor

Med en fågelskrämma undviker du mängder av spillning och bon på olämpliga ställen. Vare sig det handlar om en nersmutsad brygga, rovfåglar som hotar dina husdjur eller en skorsten som täpps igen så kan du avvärja problemet. Läs gärna vår guide med preventiva åtgärder längre ner på sidan.

Populära produkter

-18%
-30%

Visar alla 13 resultat

-30%
-34%
Populär
-18%
-23%
-19%
-13%
-17%
-13%

Snabbguide: Välj rätt fågelskrämma

Behöver du en fågelskrämma, fågelattrapp eller fågelpiggar för att få bort fåglarna? Här går vi igenom fördelarna med de olika produkterna men även hur du når bäst effekt med dem.

1. Flygande fågelskrämma – Skrämmer de flesta fåglar

Flygande fågelskrämmor efterliknar rovfåglar när de rör sig realistiskt i luften. Därmed skräms fåglar iväg på ett större avstånd. En trevlig bieffekt är även att smågnagare kan uppleva rovfågeln skrämmande och därmed ta skydd.

Modellen består av en drake som monterad på en längre spöpinne. Längst upp sitter en roterande topp som gör att fågelattrappen rör sig naturligt i vinden. Det finns olika längd på denna spöpinne där framförallt behovet att komma upp från marken avgör längden på pinnen.

Passar för dig som: Flygande fågelskrämma passar dig som har problem med fåglar över ett större område. Fördelen är att denna skrämma rör sig i luften och därmed skrämmer bort andra fåglar långt innan de kommit nära. Det kan ställas mot attrappen som de övriga fåglarna inte upptäcker förrän de kommit närmare.

En fördel är även att fågelskrämman rör sig så oregelbundet i vinden att fåglarna kan ha svårt att vänja sig.

2. Fågelattrapp

En fågelattrapp kan exempelvis se ut som en uggla och ställs ut för att skrämma bort andra fåglar. Attrappen kan bland annat ställas på en brygga, en altan eller båt. För att skapa bättre effekt har dessa ofta ett rörligt huvud.

Passar för dig som: Fågelattrapp kan användas på platser där en flygande fågelskrämma tar för stort utrymme. Dessutom kan den används för mer riktad effekt mot en specifik plats. En storsäljare är ugglan med rörligt huvud vilken även fått bra omdöme i tester.

3. Fågelpiggar – Förhindra för fåglarna att sätta sig

Fågelpiggar är ett par decimeter långa pinnar som sitter på ett plant fäste. De kan sättas näst intill varsomhelst och avskräcker fåglarna att sätta sig på den platsen eftersom pinnarna gör det svårt för fåglarna att landa. De flesta fågelpiggar kan dessa förankras i varandra och därmed skapa ett längre skydd.

Passar för dig som: Fågelpiggar passar för dig som har problem med att fåglar sätter sig på en specifik plats. Det kan exempelvis vara att de ofta sitter på altanräcket och bajsar alternativt kryper in under hustaket. Piggarna skrämmer inte bort fåglarna överlag utan skyddar enstaka platser.

4. Fågelgel – Förhindrar att fåglarna sätter sig

Fågelgel har samma funktion som fågelpiggar. Gelen stryks ut på ytor där man önskar att fåglarna inte ska sätta sig på. Ytorna bli klibbiga vilket fåglarna tycker är obehagligt och därmed resulterar i att de inte sätter sig. Bör däremot inte användas där människor kan råka sätter händer eller fötter.

Passar för dig som: Fågelgel håller måsar, kråkor samt duvor borta från en specifik plats. Passar bra på lyktstolpar, fönsterbleck och skorstenar. Däremot ska gelen inte användas i närheten av småfåglar. Den ska inte heller användas där människor kan råka sätta händerna.

5. Fågelsiluetter – Motverka att småfåglar flyger in i fönstret

Fågelsiluetter monteras på fönster samt andra glasytor och skrämmer småfåglar så de inte flyger in i glaset och skadar sig. Det är främst svarta självhäftande siluetter som efterliknar sparvhökar. Orsaken är att sparvhökar är en av de vanligaste fienderna för småfåglar.

Passar dig som: Flyger småfåglar ofta mot era fönster och skadas? Då är det fågelsiluetter ska användas för att enkelt skrämma bort dem.

Problemen som en fågelskrämma löser

  • Spillning – På bilar, altaner, båtar m.m.
  • Fågelskrik - Framförallt vid kusten kan fågelskriken vara höga och irriterande
  • Tar föda- Ät ute i lugn och ro, utan fåglar som cirkulerar ovanför med förhoppning om föda
  • Flyger in i rutor – Skräm bort fåglarna så de inte skadar sig

Skräm bort fåglarna mest effektivt

Att använda fågelskrämma eller fågelattrapp är ett sätt att skrämma bort fåglarna. Men resultatet blir även mycket olika beroende på vilket förarbete du gör.

  • Ändra placeringen regelbundet: Fåglar är smarta djur och lär sig snart vad som är en riktig fara och inte. Det ger därmed bäst effekt om fågelskrämman flyttas någon gång per vecka.
  • Placera fågelskrämman på naturtroget sätt: Orsaken att fågelskrämmor ger bättre effekt än att hänga upp skallrande plåtbitar är att de efterliknar rovfåglar. Men då krävs det även att de presenteras som just detta. En uggla brukar exempelvis sitta relativt högt upp och spana efter byte. Detta även med ryggen mot ett träd eller husvägg. Det handlar alltså om att både ha en naturtrogen fågelattrapp och att sätta ut den naturtroget.
  • Sätt ut senast mars: Det är betydligt lättare att skrämma bort fåglar innan de hunnit bygga bo. Då häckningsperioden är från första april till sista juli ger det alltså bäst effekt om man försöker få bort fåglarna senast i mars.
  • Rensa aktiva fågelbon: Försök lokalisera påbörjade fågelbon och ta bort dessa. Kontrollera efter ett par dagar att inte nytt bo börjar byggas på samma ställe. En del fåglar ger upp direkt medan andra är betydligt mer envisa att bygga på ett specifikt ställe. Även detta måste ske före häckningsperioden då fågelbon inte får röras under denna period.
  • Ta bort bomaterial: Ta bort småkvistar och annat ”bomaterial” från gården. Det gör det inte lika inbjudande för fåglarna att bygga bon där.
  • Mata inte: Det kan tyckas självklart att man lockar till sig fåglar om de matas. Men kom ihåg att även om du bara matar småfåglar så kan de större fåglarna lockas dit i efterhand. Se även över var soptunnan står och om fåglarna kan komma åt matavfall på annat sätt.
  • Linor taket: Om linor spänns upp korsvis på taket (från nock till skorsten) blir det svårare för fåglarna att landa och bygga bo.

Fredad period under våren

Häckningsperioden är från första april till sista juli och under denna period får varken ägg eller bon röras. Man får inte heller försöka skrämma bort fåglar från sina bon. Det är inte olagligt att sätta upp en fågelskrämma eller fågelattrapp men detta får alltså inte ske på ett sätt som stör fåglarna i deras bon.

Generellt bör man ändå försöka skrämma bort fåglarna innan häckningsperioden eftersom de är betydligt svårare att skrämma bort när de väl byggt bo. De kommer även att skydda boet och därmed ta betydligt mer risker än under övrig tid på året.

Vanliga frågor

Nej, fågelskrämmor får oftast sättas upp vid en fastighet. Detsamma gäller vid bryggor i anslutning till de egna fastigheterna. Däremot ska man inte sätta upp en fågelskrämma på allmän mark, eller på annan persons mark. Om den ska sättas upp i fåglarnas naturliga miljö måste i så fall ansökan om skyddsjakt skickas in.
Framförallt handlar det om att skrämma bort fåglarna innan de har börjat bygga bo. Därmed bör produkterna användas senast mars då häckningsperioden börjar första april. Det är även viktigt att kombinera en fågelskrämma med preventiva åtgärder så som att ta bort påbörjade bon, ta bort små kvistar på gården och inte lägga ut fågelmat.