Hem / Hem & Städ / Hygien / Sårsalva

Sårsalva

Har du råkat ut för ett sår finns det smidiga sårsalvor som hjälper till att skynda på sårläkningen. Salvan skapar också en tunn film över såret för att ge ett litet skydd samtidigt som det hjälper huden att andas för bättre läkning.

I vår webbutik hittar du flera olika sårsalvor att använda för skrubbsår, skärsår eller mindre brännsår. Passa även på att köpa till plåster för att kunna skydda såren bättre mot smuts och bakterier.

Visar alla 5 resultat


Så fungerar sårsalva

En sårsalva används på sår för att påskynda sårläkningen. Salvan skapar en hinna över såret som gör att det lättare skyddas från smuts samtidigt som huden kan andas.

En klassisk sårkräm har antiseptisk väteperoxid vilket är bra för både småsår och självsprickor på fingrar och nagelband.

Det finns även sårsalvor med medicinsk manukahonung, som hjälper till med att hämma bakterietillväxt samtidigt som det har en antiinflammatorisk effekt.

Det finns flera olika aktiva ingredienser i olika sårsalvor. De vanligaste är dexpanthenol och calendula som båda har antiinflammatoriska effekter och som hjälper till med läkningsprocessen.

Sårsalva med zink tar bort fukt från såret medan salva med dexpanthenol ger fukt till såret så de olika salvorna har olika verkningsområden.

Använd sårsalva flera gånger om dagen tills såret är helt läkt. Särskilt i början kan salva behöva användas lite oftare. Sår behöver också luftas för att läka så det är därför bra att bara täcka över såret om det är nödvändigt för att skydda det mot smuts och bakterier.

Behandling av skrubbsår och annan sårvård

Skrubbsår är vanligt bland barn men kan även förekomma för vuxna som råkar ramla eller slå sig i någonting. Det kan svida ordentligt och kan även i vissa fall vara svårt att rengöra om det exempelvis kommit grus eller annan smuts i såret.

Stoppa blödning
Om det blöder mycket kan det vara viktigt att stoppa blödningen först. Då håller man kroppsdelen högt samtidigt som man sätter ett tryck mot såret.

Bedövningssalva
Det är alltid viktigt att göra rent ett skrubbsår. Gör det mycket ont kan det i vissa fall behövas att man stryker på lite Xylocain salva innan såret görs rent och sedan låter man salvan verka 5-10 minuter. Xylocain salva är ett lokalbedövningsmedel som har smärtstillande effekt.

Få bort grus
Har det kommit grus i såret kan man plocka bort det som går med en pincett för att sedan spola rikligt med vatten. Får man inte bort allt kan det fungera med en riktigt mjuk och ny tandborste för att få såret rent från gruset.

Sårtvätt
Vid sårtvätten ska man alltid börja med att först tvätta händerna innan man börjar behandla ett sår. Tvätta därefter huden runt om såret först för att inte få in extra smuts i såret innan själva såret tvättas. Använd ljummet vatten och en mild tvål för att få bort smuts och eventuella bakterier.

Stryk på sårsalva
Efter tvätt kan man stryka på sårsalva. Det påskyndar läkningen och ger en viss skyddande effekt mot smuts. Vid behov kan man även sätta över ett plåster men för skrubbsår på armbågar och knän kan det i stället vara bättre med ett elastiskt förband.

Hålla såret rent och undvika infektion
Håll såret rent och börjar det bli ömt, rött eller svullet kan det ha blivit infekterat och behöver då rengöras flera gånger om dagen under några dagar. Blir såret värre är det bra att kontakta sjukvården för rådgivning och en eventuell undersökning.

Om det har kommit in rost eller smuts i såret efter att exempelvis har trampat på något vasst som trängt in genom huden kan man eventuellt behöva komplettera med en stelkrampsspruta. Rådgör med din vårdcentral om det har gått mer än 20 år sedan den senaste stelkrampsvaccinationen.