Hem / Hem & Städ / Hygien / Plåster

Plåster

Att alltid ha plåster tillgängligt hemma eller i väskan om man är i väg någonstans kan vara oumbärligt i många lägen. Oavsett om det är skrubbsår eller om man får ett litet skärsår av en kniv vid matlagning eller från en liten skarp papperskant är det smidigt med ett paket plåster nära tillhands.

I vårt sortiment hittar du plåster för olika slags sår och vi har även sårsalvor som kan hjälpa till med att påskynda sårläkningen. Fyll på med plåster med jämna mellanrum så att du alltid har hemma när du plötsligt är i behov av lite omplåstring.

Visar alla 2 resultat


Textil, plastplåster och motivplåster

Plåster finns i olika material som textil- eller plastplåster som är effektiva och skyddar vid skär- och skrubbsår. För barn kan det vara bra att ha motivplåster hemma. Plåster med en fin bild ger alltid lite tröst och barnet tänker lite mindre på att det gör ont under plåstret om de ser ett glatt motiv. Även vi vuxna kan må bra av att ha lite roligare plåster som är fint dekorerade med söta eller roliga motiv. Både plastplåster och textilplåster är smutsavvisande och skyddar såret. En del är också vattenavvisande och sitter bättre på vid duschning och bad.

Tvätta rent sår innan plåster används

Oavsett om såret är litet eller stort är det viktigt att tvätta rent det innan ett plåster sätts på. Såret behöver tvättas för att få bort smuts och eventuella bakterier samt för att det inte ska bildas en miljö där bakterier börjar frodas så att såret bli infekterat. Börja med att tvätta händerna för att därefter tvätta rent huden runt om såret och ta själva såret sist. En mild tvål och ljummet vatten är bäst att använda för rengöring. När såret är rent och torrt kan plåster sättas på. Ett plåster skyddar bra mot smuts och låter såret läka i lugn och ro. Sår mår också bra av att luftas för att underlätta läkningen så tänk på att inte använda plåster mer än nödvändigt. Lufta även såret en stund i samband med byte av plåster och var noga med att hålla såret rent för att undvika infektion.

Sårsalvor som påskyndar läkningen

Det finns även bra sårsalvor att använda för att skynda på läkningen och som skapar en liten hinna över såret för ett lätt skydd mot smuts samtidigt som huden kan andas för bättre läkning.