Hem / Hem & Städ / Hygien / Handsprit

Handsprit

Att ha handsprit hemma kan vara bra både vid förkylningstider och vid magsjuka samt vid andra sjukdomar som kan smittas via handkontakt. Handdesinfektion finns i olika typer som gel, servetter eller spray och i olika storlekar för att ha hemma eller med på resa.

Här hos oss i vår webbutik hittar du handsprit i fickformat som är lätt att ta med sig i väskan både till vardags och på resa. Välj en handdesinfektion som är bakteriedödande och återfuktar som ett komplement till din vanliga handtvätt.

1 produkt


Handsprit i gelform och som flytande

Handsprit finns både i gelform och lätt flytande form med en varierande alkoholhalt. Ofta ligger halten på 60-85 volymprocent.

Att använda handsprit kan vara bra för ytterligare rengöring av händerna samt för att förebygga smittspridning. Det är effektivt mot bakterier, svampar och virus som smittar via händerna.

Handdesinfektion kan precis som vanlig handtvätt lätt torka ut huden så välj en produkt med återfuktande egenskaper.

Handdesinfektion att ha med på resa, i väskan eller fickan

I vårt utbud har vi bland annat en handsprit i en mindre förpackning som är perfekt att ha med på resan, i väskan eller i byxfickan.

Tänk på att det finns en begränsning på hur mycket handsprit man får ha med sig i ett handbagage på flyg eftersom det är en brandfarlig vätska.

Produkten Ecopure Handdesinfektion är i gelform och har en alkoholhalt på 71%. Den passar bra för att fräscha upp händerna vid behov samtidigt som gelen återfuktar och gör huden mjuk.

Handsprit är ett bra komplement till handtvätt

För en tillräckligt bra handhygien kan man inte hoppa över att tvätta händerna noga innan man använder hansprit. Tvål tar bort både bakterier och smuts från händerna, och därefter kan man komplettera med alkogel för att desinficera händerna för att bli riktigt ren.

I undantagsfall kan man använda handdesinfektion för att snabbt rengöra händerna så gott det går när man inte har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten.

Det kan vara bra att använda som komplement till vanlig handtvättning i förkylningstider och vid magsjuka som vinterkräksjukan. Handspriten dödar de flesta bakterier, virus och flera andra mikroorganismer men att bara använda handsprit ger inte ett fullgott skydd.

Bästa sättet att hindra smittspridning är att både tvätta händerna regelbundet med tvål och ljummet vatten och komplettera med handsprit.

Vanliga frågor och svar om handsprit

Vad är handsprit?

Handsprit är ett desinfektionsmedel som är alkoholbaserat med en alkoholhalt på mellan 60–85%. Det finns både i gelform och lättflytande form.

Vad skyddar handsprit mot?

Framför allt minskar det risken med överföring av smitta som smittar via händer. Genom att sprita sina händer innan och efter man tar i olika ytor desinficeras både handen och ytan man vidrör.

Hur använder man handsprit?

För maximal effekt tvättar man först händerna med tvål och vatten om det finns möjlighet till det. Torka därefter händerna ordentligt så att inte handspriten späds ut. Kupa händerna och ta en klick handsprit och gnid in handflatorna, fingertoppar och ovanpå händerna. Missa inte att ta mellan fingrar och runt tummar.

Blir man aldrig sjuk om man använder handsprit?

Handsprit skyddar inte mot all typ av smitta så det går inte att helt undvika att bli sjuk. Det går inte att skydda händerna till 100% med bara handsprit och det finns även smitta som är luftburen och som smittar via andningsvägarna.

Kan handsprit bli gammalt?

Öppnad handsprit kan hålla i upp till 12 månader om det förvaras på rätt sätt, svalt och utan direkt solljus. En oöppnad förpackning har en hållbarhet på 36 månader.