Bli av med Pälsängrar » Steg-för-steg

bli av med palsangrar

De flesta av oss har varit med om det ofantligt irriterande momentet då man öppnar garderoben för att sätta på sig sitt favoritplagg och så pang, ser man det som bara inte går att förneka: massor av små hål – plaggets oundvikliga dödsdom. Gratulerar, du har blivit med pälsänger!

Om det är någon tröst så är detta ett ganska vanligt problem så det är ingenting att skämmas för, men det gör det inte desto mindre enerverande. Man får surt konstatera att favoritplagget skall gå till soporna och att man nu verkligen måste göra någonting åt saken!

Vad är en pälsänger?

Nej, en pälsänger är inte ett litet monster utan i själva verket en enkel skalbagge som helt enkelt gillar att käka kläder. Det spelar nästan ingen roll vad kläderna är tillverkade av, utan den tuggar lika glatt i sig textiler och garner som läder och päls. Till utseendet är pälsängern avlång och hårbeklädd och det brukar vara cirka 2-5 cm i vuxet tillstånd. Den har ett antal små antenner och den kan flyga, och det är precis så som den hamnar i våra hem. Pälsängern gillar nämligen att lägga sina ägg i små klasar i garderober då dess larver utvecklas och växer tack vare ett ämne som heter keratin och som återfinns i just kläder.

Att ställa diagnos

Det första man måste göra när man blivit med pälsänger är att konfirmera att man verkligen drabbats av denna lilla plåga och inte någon annan. Det finns fler än ett litet odjur som gillar att äta och förstöra våra kläder. Pälsängerns kanske främsta konkurrent är malen och det gäller kan kunna identifiera vem som är vem då de kräver olika bekämpningsmetoder. Det enklaste sättet att konstatera om det är en mal eller en pälsänger som attackerat garderoben är att titta på hålen de åsamkat: om det är ett rent hål med skarpa kanter är det av största sannolikhet åstadkommit av en pälsänger medan malen tenderar att lämna ludd omkring kanterna.

Bli av med pälsängrar

Att bli av med pälsängrar kräver en god portion ihärdighet och tålamod och man får själv välja vilken väg man vill ta: den hårdföra kemikalievägen eller den miljövänliga naturvägen. Oavsett vad för slags kämpe man väljer att vara gäller det att vara noggrann i sin bekämpning då pälsängrar har utvecklats till att klara sig under svåra förhållanden. Knepet är alltid att ligga ett steg före fienden och här kommer du att lära dig viktiga strategier både för att förebygga och bekämpa pälsängrar.

Hur blir man av med pälsänger?

Det första man måste göra är att städa alla utrymmen där man förvarar textiler och kläder. Tvätta ytor med en våt duk och se till att torka dem ordentligt, dammsug rejält och försök att se till att alla ytor är helt fria från eventuella fettfläckar. På marknaden kan man hitta både naturliga och giftfyllda sprayer som man sedan sprayar sin garderob och sina kläder med och sedan försöker man hålla utrymmet stängt i fyra, fem timmar. Efter det går det bra att vädra igen men man kan behöva upprepa sprayandet flera dagar i rad.

Ett populärt medel mot pälsängrar och annan ohyra är den starka rödcederoljan som man framförallt använder genom att spraya golvlister och hörn i garderober. Oljan är en stark eterisk olja som man absolut inte bör inandas, och det är därför viktigt att man håller både barn och husdjur borta från dem. Detta är en olja som framförallt attackerar larverna och är ett bevis på hur moder natur ofta är det bästa apoteket!

Förebyggande steg

Då pälsängrar gillar att sitta och kura i mörka, lite fuktiga utrymmen är det främsta steget att förebygga en ny invasion att hålla garderober och byrålådor rena och fräscha. Vädra garderober, skaka mattor och lakan, dammsug hörn och svåråtkomliga utrymmen. Genom att regelbundet spraya och tvätta utrymmen kan man hålla ägg, larver och skalbaggar borta och man kan med gott samvete förvara sina favoritplagg där igen. Det finns också olika typer av doftblock och kulor av rödceder som man kan lägga på pälsängrarnas favorittillhåll.

Checklista för att hålla pälsängrarna borta för alltid

  1. Vädra ofta – pälsängrar gillar utrymmen som inte är så fräscha.
    2. Städa och torka – gör garderobsstädning och våt torkning till en del av städrutinen.
    3. Spraya – spraya garderoben ett par gånger om året för att vara på den säkra sidan.
    4. Klisterfällor – det finns bra klisterfällor som är skonsamma mot miljön men tar kål på skalbaggarna.
    5. Kyla och hetta – man kan antingen bekämpa pälsängrar genom att frysa sina kläder eller att hetta upp dem rejält i tvättmaskinen.
    6. Vakuumförpackning – pälsängrar kan inte leva i vacuum, så skaffa bra förpackningar att förvara dina kläder i.

Så kommer de in

Pälsängrar har vingar och när det är dags för dem att lägga sina ägg söker de utrymmen som främjar larverna bäst. Det är här våra hem och garderober kommer in och ger dem ett utmärkt ställe att leva på. Det är också så de har spridit sig över hela världen idag. Pälsängrar gillar också våra husdjurs pälsar, så om du har en hund eller katt som regelbundet går in och ut ur huset kan det vara bra att se till att de alltid är rena – man bör vara extra uppmärksam.

Tänk på husdjuren

Eftersom pälsängrar tycker om att äta päls och hår händer det att de flyttar in i kattens eller hundens manar. Genom att borsta dem regelbundet håller man en del av problemet borta. Man bör dock vara mycket försiktig med olika bekämpningsmedel då de kan skada våra keldjur. Skall man till exempel spraya sin garderob bör man hålla alla husdjur borta och man bör aldrig spraya sina husdjurs kojor och korgar med dessa medel.

Kul fakta om pälsängrar

  • Det kan ta upp till tre år för ett pälsängerägg att utvecklas till en fullvuxen skalbagge.
  • På engelska kallar man denna lilla pest för päls- eller mattskalbagge.
  • Pälsängern är europé men finns idag i hela världen tack vare människans utspridning.
  • Pälsängrar är irriterande men ofarliga om man inte är gjord av textil.
Klicka för att se fler Pälsängerprodukter

Betyg på guiden:

3.4/5 - (35 votes)